Mira Pekić za N1: Budžet nema razvojni karakter? Naravno…

Vijesti 23. jul 202009:19 > 09:25
N1

Mira Pekić, zastupnica u Predstavničkom domu u Parlamentu Bosne i Hercegovine, ispričala je danas za N1 da je budžet insitucija Bosne i Hercegovine ''i ekonomsko, i političko pitanje''.

Naglasila je da od početka mandata, u okviru vladajuće koalicije postoje opstrukcije. Tako je i s budžetom.

Danas se, podsjećamo, održava 11. sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH. Osim budžeta i Izbora, teme razgovora s našom gošćom bile su imenovanja na državnom nivou, koaliranje PDP-a sa ostalim opozicionim strankama u RS-u, zdravstveni sistem i koruptivne afere koje potresaju BiH.

‘Budžet institucija je i ekonomsko i političko pitanje. I najbolje napravljen budžet bez političke volje nema šanse da bude usvojen i primjenjen. Iz tog razloga je potrebna politička volja da se usvoji budžet. Svjedoci smo da od preuzimanja vlasti ove koalicije imamo stalne opstrukcije u mnogim procesima”, kazala je Pekić.

Ova vladajuća trojka i reprezentacija koja se tako predstavlja, svako malo nađe način da se nešto opstruiše. Ovaj budžet smo trebali da usvojimo po hitnom postupku. Kada smo glasali, imali smo situaciju da su glasali protiv ljudi iz SNSD-a i HSDZ”, dodala je ona i nastavila:

‘Procedura u hirnom postupju podrazunmijeva usvajanje budžeta u tekstu u kojem je došao”, pojasnila je gošća N1.

Prema njenim riječima, poslanici HDZ-a javno ističu kako neće podržati imenovanje Selme Cikotića za ministra sigurnosti BiH.

Zavisi od njih. HDZ javno govori da neće podržati. Mi kao opozicija, mi nemamo razlog da podržimo”, poručila je ona.

Potom je ponovo govorila o budžet insittucija BiH, o budžetskoj rezervi i načinu podjele tog novca.

Ja se opet moram vratiti na budžet, budžet je po Ustavu poteban za finansiranje onih troškova potrebnih za obavljanje poslova iz nadležnosti tih institucija. Budžet treba da sadrži troškove potrebne za obavljanje nadležnosti. Naravno da nema razvojnog karaktera. Taj budžet, od sve ove priče, zaboravili smo da pričamo o tome šta se nalazi u tom budžetu. Uzeli smo više prihoda od PDV-a od 30 miliona. Ne znam da li je budžet ikad imao rezervu od 30 miliona. Ako znamo, po Ustavu, postavlja se pitanje kako će se podijeliti ta budžetska rezerva za saniranje ekonomskih šteta. Ne znam kako planiraju da ta sredstva usmjere privredi”, zapitala se ona.

Uskoro video kompletnog razgovora s Mirom Pekić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad