Đapo: Pomoć hotelijerima i turističkim agencijama za režije (VIDEO)

Vijesti 23. jul. 202010:08 > 10:09
Podijeli:
Izvor: Fena

Federalna ministrica turizma i okoliša Edita Đapo zatražila je od Vlade Federacije Bosne i Hercegovine 20 miliona KM za pomoć hotelijerima i turističkim agencijama.

“To je pomoć za režijske troškove, a bit će podijeljena prema procentu poreza koje su uplatili”, kazala je Đapo Feni, navodeći da je takva ideja rezultat razgovora sa hotelijerima i turističkim agencijama.

Ranije je resorno ministarstvo htjelo predložiti sistem vaučera ili kreditiranja građana koji bi ljetovali u BiH. No, ističe Đapo, ispitivanjem tržišta pokazalo se da takva inicijativa ne bi dala značajne rezultate.

“Htjeli smo izaći sa paketima ’3+1’. Da jednu noć pokriva vaučer Vlade FBiH, ali to ne bi imamo smisla jer su hoteli davali vaučere ‘2+2’ i nije bilo očekivanih posjeta”, rekla je Đapo.

Smatra da se turisička sezona može spasiti ako Bosanci i Hercegovci budu ljetovali u svojoj državi.

“Pozivam naše stanovništvo da provedu odmore na bh. planinama jer su to vazdušne banje. Nezaobilazan je i Neum, jer smo mi navikli na odmore na plaži. Nacionalni park Una, Bihać, Plitvice, Panonska jezera… u BiH se može naći sve”, naglasila je Đapo.

Pozvala je Vijeće ministara BiH da otvori granice, i to bez birokratskih procedura.

“Nama su potrebni turisti da bi turizam preživio. Potrebno nam je u pograničnim dijelovima BiH da ljudi iz Hrvatske dođu za vikend na ručak”, navela je Đapo.

Stoga, poručila je, granice bi trebale biti otvorene čim prije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad