Vlada FBiH: Nastavljen trend smanjenja uplate doprinosa

Vijesti 23. jul 202016:01 > 16:05
Vlada FBiH

Trend smanjenja naplate doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje, za zdravstveno i osiguranje od nezaposlenosti u Federaciji BiH u poređenju sa rezultatima iz prošle godine, započet pod negativnim uticajem pandemije na ekonomiju u aprilu 2020. godine, nastavljen je i u junu, ali u nešto manjoj mjeri, saopšteno je iz federalne Vlade.

Vlada FBiH na današnjoj sjednici prihvatila je mjesečni pregled naplate poreskih prihoda i doprinosa na teritoriji Federacije za jun i prvih šest mjeseci ove godine.

Naplaćeni doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje u budžet FBiH u junu 2020. godine iznosili su 150,6 miliona KM, i manji su za 7,6 odsto u odnosu na jun 2019. godine, a mjesečna naplata ovih prihoda u junu u odnosu na maj bilježi rast od 0,6 odsto.

Nivo kumulativa ovih prihoda za period od 1. januara do 30. juna iznosi 952,1 milion KM i u poređenju sa istim periodom 2019. godine manji je za 4,3 odsto, navodi se u saopštenju.

Prihodi od doprinosa za zdravstveno osiguranje u junu naplaćeni su u iznosu od 109,5 miliona KM i bilježe pad za 6,6 odsto ili za 7,7 miliona KM u odnosu na isti mjesec prethodne godine.

Od ukupno naplaćenog iznosa, dio od 1,3 miliona KM odnosi se na uplate u korist Federalnog zavoda za zdravstveno osiguranje i reosiguranje, dok ostatak od 98,2 miliona KM čine uplate u korist kantonalnih zavoda zdravstvenog osiguranja.

Na nivou kumulativa, ovi prihodi iznose ukupno 679,3 miliona KM i manji su za 4,1 odsto, odnosno za približno 29 miliona KM u odnosu na uporedni period prethodne godine.

Naplata doprinosa za osiguranje od nezaposlenosti u junu je iznosila 12,5 miliona KM, te je u poređenju sa uplatama u istom mjesecu 2019. godine manja za 8,5 odsto ili za 1,1 milion KM.

Posmatrajući kumulativ naplate, prihodi od doprinosa za osiguranje od nezaposlenosti iznose nešto više od 79 miliona KM sa iskazanim smanjenjem od 4,4 odsto u odnosu na isti period 2019. godine.

U junu je raspoloživi dio prihoda od indirektnih poreza s Jedinstvenog računa za budžete svih nivoa vlasti i nadležne za puteve u FBiH ostvaren u iznosu od 189 miliona KM, te je u poređenju s naplatom u istom mjesecu 2019. godine bio manji za 1,2 odsto ili za 2,3 miliona KM.

U odnosu na ostvarenje iz maja, kada je zabilježen izuzetno negativan trend, ova kategorija je u junu zabilježila rast od 35,83 odsto ili za 49,9 miliona KM, dodaje se u saopštenju.

Ukupno naplaćeni prihodi od poreza na dobit na teritoriji FBiH u junu 2020. godine iznosili su 26,6 miliona KM i veći su za 9,5 odsto ili za 2,3 miliona KM u odnosu na isti mjesec 2019. godine.

Na nivou kumulativa, ukupni prihodi od poreza na dobit u FBiH iznose 185 miliona KM sa iskazanim padom od 12,1 odsto ili za 25,5 miliona KM u odnosu na isti period 2019. godine.

Porez na dobit uplaćen u budžet FBiH iznosi 47,8 miliona KM i manji je za 3,5 odsto ili za 1,7 miliona KM u odnosu na isti period prethodne godine, dok prihodi od poreza na dobit uplaćeni u kantonalne budžete u kumulativu iznose 137,3 miliona KM i manji su za 14,8 odsto.

Ukupno uplaćeni prihodi od poreza na dohodak u FBiH u junu iznosili su 32,9 miliona KM i manji su za 1,7 odsto ili za nešto više od pola miliona KM u odnosu na juni prethodne godine, a u poređenju sa uplatama u maju tekuće godine, prihodi u junu bili su veći za 3,4 odsto ili za nešto više od milion KM.

Uplata prihoda od poreza na imovinu u korist računa javnih prihoda kantonalnih budžeta u junu je izvršena u iznosu od 2,4 miliona KM i veća je za 22,6 odsto u odnosu na juni 2019. godine, a u odnosu na maj ove godine, naplata ovih prihoda u junu je bila veća za 18 odsto.

Na nivou kumulativa ovi prihodi iznose 21,9 miliona KM, te su manji za devet odsto u odnosu na isti period 2019. godine.

Federalna Vlada izmijenila je Odluku o sprovođenju mjera za smanjenje troškova električne energije domaćinstvima i stimulaciji energetske efikasnosti, kojom je rok njene primjene produžen do 31. decembra ove godine.

Subvencije će biti iskazivane na računima za utrošenu električnu energiju do roka primjene koji odredi Vlada FBiH.

Do sada je za ove namjene izdvojeno 24 miliona KM.

Vlada FBiH upoznala se o informaciji u vezi sa zahtjevom Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH vezano za posljedice djelovanja epidemije virusa korona na privredu, sa aspekta primjene Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica, pojedinih grana privrede, stanja zaposlenih, te stanja u federalnom zdravstvu.

Federalno ministarstvo finansija zaduženo je da do ponedjeljka, 27. jula, sačini informaciju o finansijskim efektima primjene Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica koju će premijer FBiH dostaviti Predstavničkom domu Parlamenta FBiH.

Ministarstvo zdravstva FBiH obavezano je da do 27. jula dostavi informaciju o epidemiološkoj situaciji u Federaciji, kao i preduzetim aktivnostima federalnog Ministarstva zdravstva, Zavoda za javno zdravstvo FBiH, kao i Kriznog štaba Ministarstva zdravstva.

Vlada je donijela Uredbu o sadržaju i načinu vođenja registra zaposlenih u organima državne službe u FBiH koja uređuje sadržaj i način vođenja podataka, kao i zaštitu i dostupnost podataka koji se vode u Registru zaposlenih u organima državne službe FBiH, kantona, gradova i opština, te u drugim organima i službama, osim ako posebnim kantonalnim propisima nije uređeno drugačije.

Na današnjoj sjednici donesen je zaključak o povlačenju iz parlamentarne procedure Prijedloga zakona o izmjenama Zakona o advokaturi Federacije BiH, utvrđenog na sjednici Vlade FBiH održanoj 16. januara.

Vlada FBiH dala je saglasnost za prihvatanje granta namijenjenog za finansiranje projekta “Energetska efikasnost u javnim zgradama Sarajevo”, po Ugovoru o grantu zaključenom između BiH i Evropske banke za obnovu i razvoj, koji se odnosi na investicioni grant iz Regionalnog programa energetske efikasnosti za zapadni Balkan, u iznosu do 2.000.000 evra.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad