Poslaniku Skupštine Brčko distrikta određen jednomjesečni pritvor

Vijesti 23. jul 202016:17 > 16:24
Fena

Osnovni sud u Brčkom, postupajući po prijedlogu Tužilaštva distrikta, odredio je jednomjesečni pritvor Ćazimu Dačaju, poslaniku u Skupštini distrikta koji je uhapšen 20. jula zbog sumnje na zloupotrebu službenog položaja ili ovlaštenja u vezi sa dodjelama grantova udruženjima građana tokom zadnjih pet godina, saopšteno je iz Tužilaštva Brčko distrikta.

Dačaju je pritvor određen zbog opasnosti da će pobjeći, s obzirom na to da posjeduje državljanstvo i druge zemlje i da će uticajem na svjedoke ometati krivični postupak.

Tužilaštvo vodi istragu protiv Ćazima Dačaja zbog sumnje da je u periodu od 2015. do 2020. godine, kao poslanik u Skupštini Brčko distrikta, iskoristio službeni položaj s ciljem da sebi pribavi protivpravnu imovinsku korist.

“Sumnja se da je Dačaj pojedinim udruženjima građana omogućio da dobiju grantove za rad, pri čemu je polovinu tog novca zahtijevao i primio za sebe, pribavivši protivpravnu imovinsku korist u iznosu od najmanje 160.000 KM.Tužilaštvo, u saradnji s Policijom Brčko distrikta, neodložno nastavlja istragu u ovom predmetu, te dalje procesuiranje osumnjičenog za krivično djelo zloupotrebe položaja ili ovlaštenja. Za ovo krivično djelo propisana je kazna zatvora od tri do 20 godina”, navedeno je u saopštenju.

Predsjednik Skupštine Brčko distrikta Esed Kadrić rekao je danas novinarima da je hapšenje poslanika Dačaja čisto pravna stvar nadležnih institucija distrikta, da je Tužilaštvo o tome službeno obavijestilo Skupštinu, te da je to sve što može reći o hapšenju poslanika.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad