OHR: Entiteti nemaju pravo na otcjepljenje, postoje samo po osnovu Ustava BiH

Vijesti 23. jul 202017:15 > 17:17
NAP

Entiteti nemaju pravo na otcjepljenje i postoje samo na osnovu Ustava Bosne i Hercegovine - poručeno je Ureda visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, kao reakcija na izjave Milorada Dodika koje je dao u Banjaluci tokom posjete Aleksandra Vučića, predsjednika Srbije.

“Bosna i Hercegovina je međunarodno priznata država, čiji suverenitet i teritorijalni integritet su zagarantirani Općim okvirnim sporazum za mir u BiH, Ustavom BiH i međunarodnim pravom. Prema mirovnom sporazumu, entiteti nemaju pravo na otcjepljenje i postoje samo po osnovu Ustava BiH”, saopćeno je za N1 iz OHR-a.

VEZANE VIJESTI

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik dočekao je danas predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u Banjaluci kome se zahvalio na dolasku i pomoći, a posebnu zahvalu je uputio zdravstvenim radnicima. Dodik je naglasio da su “RS i Srbija prirodno naslonjene jedna na drugu”.

Dodik je rekao i to da će pokušati uvjeriti Aleksandra Vučića da pitanje RS i Kosova posmatra jedinstveno, a kazao je i to da “ako Kosovo ostaje u Srbiji i RS ostaje u Bosni i Hercegovini.”

Izjave Vučića i Dodika u Banjaluci izazvale su dosta reakcija u bh. političkoj javnosti.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad