Posjeta Vučića Banjaluci – od saniteta do autoputa i aerodroma

Vijesti 23. jul 202019:04 > 19:13
N1

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u Banjaluci je uručio donaciju Repubici Srpskoj vrijednu oko 2,7 miliona eura. Najavio je milionska ulaganja u autoputeve, aerodrom, studentske domove, ali i saradnju na kulturnom planu Srba sa obe strane Drine.

Petnaest sanitetskih vozila donirala je Srbija lokalnim domovima zdravlja, od Novog Grada, preko Gradiške, Teslića, do Gacka i Foče. Saniteti su još juče uzbunili Banjalučane, jer su u koloni gradom, pod sirenama prolazili zbog snimanja spota zahvalnosti. Prikladno, ili ne u doba pandemije?

“Ne šire ova vozila pandemiju”, kazao je Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH.

“Nikome nisu smetale sirene, to je znak da je Srbija poslala određenu podršku ovdje, naši ljudi koji su preuzeli ta vozila osjetili su potrebu da se na taj način zahvale”, kazala je Željka Cvijanović, predsjednica RS. 

Zahvalnost Srbiji iskazana je zbog 59 miliona evra uloženih u RS kroz razne projekte u posljednje tri godine. Srbija će, obećao je Aleksandar Vučić uložiti i oko 100 miliona evra za autoput Beograd Banjaluka, preko Bijeljine. Revitalizuje se i priča o aerodromu u Trebinju, a Srbija bi mogla biti koncesionar, iako je, svjestan je Vučić, to neprofitan posao.

“Da izgradimo kompletan aerodrom , da izgradimo kompletnu infrastrukturu, da upravljamo tim aerodromom na 30-35 godina. Vi dobro razumijete da profiita tu nema, tu ćemo da gubimo novac, ali je od izuzetnog značaja i za Republiku Srpsku i za Republiku Srbiju, strateškog značaja”, kazao je Vučić.

VEZANE VIJESTI

 Od saniteta, do autoputa i aerodroma, sagovornici su tako stigli i do političkih pitanja. Dotakli su se povezivanja statusa Republike Srpske i Kosova.

Dok je za Vučića Dejton – Sveto pismo. Milorad Dodik ima druge ideje.

“Ako neko ima pravo da se skupi u nekoj prostoriji da proglasi nezavisnost, zašto mi nemamo to pravo? Ne smijem ni da pitam zašto nemam pravo? U našem narodu ovdje živi uvjerenje da mi treba da istrpimo ovo, da se jednog dana u istorijskom trenutku nađemo zajedno sa Srbijom. Ako Kosove ostaje u Srbiji i Republika Srspka ostaje u BiH”, kazao je Dodik. 

“Nemojte da se ljutite na mogu da odgovorim. Samo bih na ovo rekao,da ćemo mi odgovoriti predsjedniku Dodiku i predsjednici Cvijanović u nedjeljama i mjesecima koje dolaze”, istakao je Vučić.

Povezivanje statusa Kosova sa Republikom Srpskom, ideja je koju je tako Milorad Dodik i zvanično stavio na sto. No, međunarodni krugovi nisu.

Kraj protokola oblježila je posjeta rusko-srpskom hramu u izgradnji, gdje je okupljenoj djeci predsjednik Srbije podijelio slatkiše. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad