Marinković Lepić: Ucjena i igra vladajućih stranaka sa potpuno drugom podlogom

Vijesti 24. jul 202009:37 > 09:38
N1

U Novom danu na N1 gostovala je Mirjana Marinković Lepić, poslanica u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH iz Naše stranke

Komentirajući usvajanje budžeta i sva dešavanja u vezi sa budžetom, kazala je:

Ovo je jedna velika ucjena vladajućih stranaka radi lokalnih izbora. Vidimo da je uslovljeno usvajanje budžeta određenim kadrovskim rješenjima. Ponovo se traže razlozi za produženje procedure usvajanja. Smatram da je ovo sve igra i da ima potpuno drugu podlogu u odnosu na činjenicu da ova zemlja konačno treba da dobije budžet i ima izbore“.

“Mislim da građani vide kakva je politička klima i da se vladajuće stranke ponašaju kao da je sve važnije od interesa građana. NIje usvojen hitni postupak iako je trebalo, pa isti ti onda usvoje u redovnoj proceduri”, dodaje Mirjana Marinković Lepić.

Govorila je i da se radi o određenoj dvoličnosti.

“To je dvoličnost jer je CIK obrazložila da u skladu sa zakonom od dana raspisivanja izbora do održavanja treba proći pet mjeseci. Moram reći da doista i oni koji ne poznaju Izborni zakon, obični građani, nisu očekivali da će to biti istog dana. Odluka CIK-a je zasnovana na određenom članu Izbornog zakona tako da ako se smatra da je povrijeđen zakon onda se treba obrazložiti u čemu i kako. Ovo je i rezultat nezadovoljstva sastavom CIK-a”.

“Strašne su mi izjave koje slušamo u medijima i kao Klub smo nezadovoljni skro svim imenovanjima, da smo glasali protiv prijedloga sastava VM, jer smo vidjeli kakve se osobe imenuju, bez iskustva, referenci, mogla bih još nabrajati. Pogotovo nije ispoštovan zakon o ravnopravnosti spolova”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad