Iz Sigurne kuće za N1: Pandemija dovela do enormnog povećanja nasilja u porodici

Vijesti 24. jul 202009:50 > 10:15
N1

U Novom danu smo govorili o nasilju nad ženama. Kada napusti "Sigurnu kuću", ženi je najpotrebnija podrška – da se ne vrati ponovo u krug nasilja, a o kampanji "Zajedno smo sigurne" razgovarali smo sa menadžericom "Sigurne kuće" Muberom Hodžić - Lemeš.

Zabrinjavajući su podaci da je u porastu nasilje nad ženama i prema nekim procjenama, oko 60 posto više je takvih slučajeva. Hodžić – Lemeš nam je kazala kako bi se zbog tih podataka trebalo zabrinuti kompletno društvo jer je nasilje u društvu problem svih nas.

“Posebno smo zabrinuti zbog krize izazvane pandemijom koja je dovela do dodatnog povećanja nasilja u porodici. Na naš SOS telefon u aprilu imali smo čak trostruko veći broj poziva nego u martu. Došlo je do enormnog povećanja nasilja u porodici i u narednom periodu ćemo se takođe suočiti s velikim porastom porodičnog nasilja. Za nasilje u porodici je jedan od velikih rizikofaktora siromaštvo, nezaposlenost, a to je ono što danas imamo i što je dio naše stvarnosti izazvane krizom Covida-19“, istakla je menadžerica Sigurne kuće.

Pročitajte još

Rekla nam je i da su ranije imali oko 50 poziva dnevno, a u aprilu preko 150. Naglasila je i kako ima veliki broj poziva psihološke podrške gdje se žene do sada nisu suočavale s porodilčnim nasiljem te traže savjet i podršku kako prevazići tu situaciju.

Kazala je i kako su u najvećem broju žene žrtve nasilja a da je najveći broj počinitelja muškarci.

Žene su osjetljive i više o tome govore i spremnije su da pruže podršku drugim ženama koje su žrtve nasilja. One u ‘Sigurnoj kući’ borave do šest mjeseci a u izvanrednim okolnostima moguće je i duži vremenski period. Žena treba sredstva za jedan samostalan život i siguran dom, i ona u tim prvim mjesecima teško može sama da sebi obezbijed sve što trebai. S obzirom da znamo kolike su plate u našoj zemlji i koliko je teško na primjer majci s dvoje djece da se osamostali, tako smo krenuli sa ovom kampanjom ‘Zajedno smo sigurne’ da se obezbijedi siguran smještaj i troškovi kako bi ženemogle imati bolju budućnost i da ne dođu ponovo kod počinitelja nasilja, jer često nemaju drugu opciju. One trpe dugo nasilje jer nemaju gdje da odu i ako nisu informisane da imaju ‘Sigurnu kuću’ gdje mogu da odu sa svojom djecom, ostaju u takvoj porodici“, istakla je Hodžić – Lemeš.

Za ovu kampanju sredstva doniraju i građani i društveno odgovorne kompanije koje su prepoznale važnost koliko je važna pomoć za žrtve porodičnog nasilja, jer se taj problem prenosi i na djecu koja često u budućnosti i sama budu nasilna prema drugoj djeci, vršnjacima…

Nasilje je problem svih nas i pozivam sve građane da nam se pridruže i da doniraju novčana sredstva i na taj način osiguraju jednu bolju budućnost žrtvama nasilja u porodici“, kazala je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad