Bliska sigurnosna saradnja BiH i Vatikana uoči posjeta pape

Vijesti 02. jun 201512:09 > 12:19
EPA

Policijske agencije i pravosudna tijela u Bosni i Hercegovini poduzimaju sve potrebne mjere kako bi predstojeći pohod pape Franje Sarajevu najavljen za 6. juna sa sigurnosnog aspekta protekao bez poteškoća, saopćeno je u utorak iz Tužilaštva BiH koje koordinira sigurnosne pripreme opsežnog subotnjeg programa posjeta Svetog Oca.

Tim je povodom tokom dana u Sarajevu održan sastanak operativne skupine tijela vlasti BiH zadužene za borbu protiv terorizma sa šefovima sigurnosnih službi Vatikana.

Sastankom kojemu je predsjedao glavni tužitelj BiH Goran Salihović prisustvovao je šef Sigurnosnih službi Vatikana Domenico Gianni kao i čelnici Žandarmerije Vatikana i Komesarijata za odnose Vatikana s Interpolom i partnerskim agencijama u svijetu te predstavnici svih policijskih i sigurnosnih agencija u BiH.

Salihović je izvijestio čelnike sigurnosnih službi Svete Stolice da operativna skupina intenzivno radi kako bi sigurnost posjeta Pape bila na najvišoj razini te kako su predstavnici Tužiteljstva BiH i sigurnosnih agencija u stalnom kontaktu.

Gosti iz Vatikana, kako navode iz Tužilaštva BiH, zahvalili su se na spremnosti i otvorenosti za suradnju te aktivno sudjelovanje u sigurnosnim pripremama za uspješni posjet Svetog Oca Bosni i Hercegovini, a dogovorena je puna koordinacija i zajedničko djelovanje sve do okončanja programa posjeta.

Ranije je najavljeno kako će u Sarajevu u subotu na dan Papina dolaska na direktnom osiguranju biti angažirano do dvije hiljade policajaca.

Tijekom prolaska kolone vozila u kojoj će biti Sveti Otac od zračne luke ka središtu grada privremeno će biti obustavljen promet a ograničenja za promet vozila bit će i u ulicama u kojima će papa Franjo proći ka stadionu Koševo gdje će se održati središnje misno slavlje te potom u starom dijelu grada uoči njegova odlaska u katedralu Srca Isusova.

Iz crkvenog organizacijskog odbora potvrđeno je kako će se Sveti Otac sarajevskim ulicama provesti papamobilom koji će za tu priliku biti dopremljen iz Vatikana.

Građani, hodočasnici i vjernici pozvani su na saradnju sa policijom, te da obrate pažnju na nepoznate osobe koje se kreću u zonama stambenih objekata, uz trasu kretanja ili objekte posjete pape Franje.

“U slučaju uočavanja takvih osoba, molimo da odmah javite najbližem policijskom službeniku, ili pozovete 122 ili broj telefona 033 779 118, koji je posebno otvoren, vezano za ovu posjetu, odmah javite najbližem policijskom službeniku ili nazovite 122, ukoliko uočite sumnjive predmete, ostavljene bez nadzora, ne nosite oružje i druge predmete, pogodne za nanošenje ozljeda, te alkoholna pića”, saopćeno je iz Pododbora.