HP Mostar izdao poštansku marku povodom posjete pape

Vijesti 02. jun 201512:44 > 12:45
HP Mostar

Hrvatska pošta (HP) Mostar izdala je poštansku marku "Pohod pape Franje Bosni i Hercegovini" povodom dolaska poglavara Rimokatoličke crkve u BiH.

Marka nominalne vrijednosti 0,90 KM štampana je u štampariji Zrinski u Čakovcu i njeno korištenje započet će od 6. juna 2015. godine.

Autori likovnog rješenja su profesor likovne umjetnosti  Miroslav Šetka i dizajner Dragan Ivanković koji su, također, dizajnirali plakat i logotip za posjetu pape Bosni i Hercegovini, saopšteno je iz HP Mostar.

Papin nasmijani lik i logotip sa simbolikom križa, golub s maslinovom grančicom, boje zastave Bosne i Hercegovine te boje hrvatske prisutnosti u BiH uz dodatak simbolike tropleta ujedinjuju na jednome mjestu BiH i posjetu pape Franje.

Papa Franjo 6. juna 2015. dolazi u Sarajevo. Ova posjeta nije samo ohrabrenje za mjesnu crkvu, nego za cijeli katolički puk širom svijeta koji će biti ujedinjen u molitvi s papom i katolicima BiH. Geslo papine posjete „Mir vama“ jednostavnim riječima ohrabruje Bosnu i Hercegovinu u izgradnji mira, poruka je ohrabrenja svim stanovnicima BiH i svim ljudima dobre volje.

Papa Franjo dolazi u BiH otvorena srca punog ljubavi za sve ljude, za sve koji trpe zbog još svježih ratnih rana, a poruke koje pronosi širom svijeta uvijek su poticaj za duhovnu i svaku drugu obnovu. Njegov dolazak  zasigurno će pridonijeti učvršćenju mira, međuvjerskog dijaloga i prijateljstva među svim stanovnicima BiH, jer smo svi kao ljudi i kao vjernici odgovorni za budućnost svih građana i naroda ove zemlje, saopšteno je u HP Mostar.