DF: Mesihović u ponedjeljak dobija nasljednika, ali to neće biti Aida Pilav

Vijesti 26. jul 202018:46 > 19:04
N1

Korona - zaraženi, zdravstvo - ministarstvo, nadležni - nenadležni, epidemiolozi – pandemija, kadar – nedostatak , prisutni – odsutni, položaj - ostavke... samo su neke od asocijacija na protekli period, po ocjeni većine zdravstvenih stručnjaka najburniji u modernoj historiji zdravstvene zaštite.

A po ocjeni građana ?

N1: Mislite da su nadležni u ministarstvu odradili svoj dio posla?

“Ja mislim da jesu, ko će nama stati u kraj”.

“Časno i pošteno, čudno za ove prostore ovdje jer kod nas i ovi političari izgleda mogu ih samo iznijeti na nosilima. Zaista je to za mene dobar potez”.

“Neka to procjene – ocjene kompetentne osobe – političari”.

Među kompetentnima za ocjenu minulog perioda su menadžeri zdravstvenih ustanova, a oni saradnju sa ministrom Rusmirom Mesihovićem ocjenjuju prilično dobrom. Uz žaljenje zbog njegovog zdravstvenog stanja, zbog kojeg je Mesihović podnio ostavku, direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu Sebija Izetbegović konstatuje da je neophodno napraviti besprijekoran put pacijenta. Isto naglašava i prvi čovjek domova zdravlja u Kantonu, Muhamed Ahmić.

“Mi smo započeli niz aktivnosti sa ciljem da se popravi put pacijenta u Kantonu Sarajevo, da se popravi situacija u domovima zdravlja. Mnogi projekti u domovima zdravlja za vrijeme njegovog mandata su pokrenuti”, ističe Ahmić.

Ovlasti koje je Mesihović imao u kantonalnom ministarstvu zdravstva, one operativno-tehničke prirode prenesene su na doktoricu Almu Kadić.

“U mom rješenju decidno piše da ja ne mogu potpisivati ništa što se odnosi na finansijska zaduženja, odnosno bilo šta što bitno utiče na zdravstveni sistem. To je samo od 17. jula, dakle operativno-tehnički poslovi”, pojašnjava Kadić, Ministarstvo zdravstva KS.

A ko će onda preuzeti Ministarstvo čiji je rad ključan u vremenu pandemije? Odgovor bi trebao biti poznat nakon sjednice organa stranke Demokratske fronte koja, ranijim dogovorom, imenuje ministra zdravstva.

“Uži organi Demokratske fronte su zasjedali već na telefonskoj sjednici jučer, evo danas smo imali nekakve konsultacije, a sutra ćemo definitivno donijeti odluku o imenu. Imamo više kandidata za novog ministra zdravstva u Kantonu Sarajevo. Što se tiče nekih kalkulacija koje su se pojavile u medijima, u smislu da je profesorica Aida Pilav za novog ministra u Kantonu Sarajevo, ja vam mogu potvrditi kao kantonalni predstavnik da to nije istina. Nije se to uopšte razmatralo”, otkriva Sead Milavica, šef kluba poslanika DF-a u KS.

Zbog ranije ostavke ministrice rada i socijalne politike Jasne Agić, kao i ostavke ministra Mesihovića, oštro reaguju u opozicionoj Našoj stranci ističući da je Vlada Kantona Sarajevo pred kolapsom, a građani u panici zbog njene neodgovornosti. Zahtijevaju hitno imenovanje ljudi koji će odgovarati građanima, jasno objasniti u kojem će pravcu djelovati i neće bježati od izazova. Bolje i više od ministra Mesihovića očekivali su i u SBB-u…

“U jednom sistemu koji se zove vlada ne funkcioniraju naprosto uvijek na najbolji mogući način pojedinci. Razlozi za to su što ne mogu da odgovore na izazove ili zbog zdravstveni problema kao što je slučaj sa ministricom Jasnom Agić I ministrom Mesihovićem”.

Treba sada uložiti ogromne napore i angažovati stručnjake, napominje skupštinski zastupnik Zvonko Marić, te ističe kako je ogromni deficit kadra njaveći problem u sektoru zdravstva. Potvrđuje to i direktor Domova zdravlja Kantona Sarajevo Muhamed Ahmić.

“Kadra nedostaje zaista, to je jedna velika istina. Ja sam upravo sa ministrom Mesihovićem završio prvi korak ka popravljanju kadra u Domovima zdravlja. To je istina bilo na račun sredstava DZ-a, ali je nama kadra još uvijek potrebno i bilo bi dobro da se pronađu nova sredstva za zapošljavanje novog kadra u zdravstvenim ustanovama”, navodi Ahmić.

U suprotnom kolaps zdravstvenog sistema bi mogao uzrokovati, ne samo povećani broj pacijenata, nego nedostatak dovoljnog broja medicinskih radnika i odlazak ionako deficitarene radne snage u inostranstvo. Kome će pripasti i da li će pristati da se uhvati u koštac sa ovim problemima – znat ćemo početkom naredne sedmice.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad