Inspekcija: Sarajevski ugostiteljski objekti rade do 23 sata

Vijesti 28. jul 202009:08 > 09:48
KUIP/Ilustracija

Prema do sada obrađenim podacima sa terena, proteklog vikenda u Kantonu Sarajevo nije zabilježeno kršenje odredbi Naredbe kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, koje se odnose na radno vrijeme ugostiteljskih objekata do 23 sata, potvrdila je za N1 Vildana Brdarić, portparolka Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo.

Također, dodala je, sanitarni inspektori su, uz asistenciju pripadnika MUP-a KS, u nedjelju bili prisutni i na održavanju prvog uličnog maratona “Two Cities Marathon” gdje su pratili provođenje higijensko-epidemiloških mjera, a koje su zahvaljujući dobroj organizaciji, koordinaciji i razumijevanju učesnika, ispoštovane na zadovoljavajućem nivou.

VEZANE VIJESTI

U periodu od marta ove godine do danas, u situaciji uzrokovanoj pojavom epidemije korona virusa, inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove provode intenzivne nadzore nad primjenom donesenih naredbi, preporuka i mjera nadležnih organa, a s ciljem zaštite javnog zdravlja u Kantonu Sarajevo.

Nadzori su dodatno pojačani od 15. juna, a u posmatranom periodu sanitarni inspektori KUIP-a su izvršili 6.397 inspekcijskih nadzora, te su zbog nepoštivanja socijalne distance, nenošenja maski, neobavljene obavezne dezinfekcije, kao i nepostojanja dezobarijere, izrečena 644 rješenja sa korektivnim mjerama i 87 prekršajnih naloga u iznosu od 147.345 KM. Doneseno je i 2.400 rješenja o zabrani kretanja na osnovu izvještaja Zavoda za javno zdravstvo KS, od kojih je za 2.168 vrijeme izolacije od 14 dana isteklo bez simptoma bolesti.

KUIP

Osim u ugostiteljskim objektima nadzori se, kao što je i poznato, provode i u svim objektima na koje se naredbe odnose, odnosno trgovinama, nargila barovima, tržnim centrima, pekarama, frizerskim/kozmetičkim salonima, ustanovama socijalne zaštite, sredstvima javnog prevoza, te drugim objektima na osnovu dobijenih predstavki građana.

“U dosadašnjim nadzorima, najčešće nepoštivanje obaveze nošenja maski u zatvorenim prostorima, sanitarni inspektori evidentirali u ugostiteljskim objekatima i trgovinama, a težište je upravo na nadzoru osoba koje pripremaju i uslužuju hranu u ugostiteljskim objektima u uslovima epidemije vezano za način prenosa korona virusa“, kazala nam je Brdarić.

U pogoršanoj epidemiološkoj situaciji u KS-u, poznavajući put prenosa korona virusa, istaknula je Brdarić, veoma je važno nošenje maski, posebno uposlenika koji dolaze u dodir s hranom.

“Subjekti nadora i građani u uslovima aktuelne epidemiloške situacije u Federaciji BiH i KS-a dužni su se striktno pridržavati donesenih naredbi kriznih štabova, općih i posebnih preporuka, koje su dostupne na web stranici Zavoda za javno zdravstvo FBiH”, podsjetila je portparolka Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo.

Prema posljednjim informacijama sa Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, testirano je 327 uzoraka na prisustvo korona virusa, od čega su pozitivna 84 uzorka.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad