Kečo za N1: Radnici u nikad težem položaju po pitanju svojih prava

Vijesti 28. jul 202010:09 > 10:36
N1

Izmjene Zakona o radu neće biti razmatrane na današnjoj sjednici po hitnom postupku Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine. Tekst je vraćen na doradu, što znači da će se moći amandmanski djelovati.

Adis Kečo, iz Saveza samostalnih sindikata BiH, gostujući u Novom danu na N1, je kazao da ne želi vjerovati da će se bilo šta desiti, dok se ne okonča sjednica Parlamenta i dok zastupnici u Predstavničkom domu ne izglasaju odnosno ne donesu zaključak ili bilo koji drugi akt, u koji se povlači ovaj zakon iz parlamentarne procedure.

VEZANE VIJESTI

“Kada je u pitanju amandmansko djelovanje, treba reći, a to je i stav Saveza samostalnih sindikata BiH, da ne postoji ni jedan amandman koji može poboljšati ovaj tekst, jer od 10 odredbi kojima je uništeno pravo radnika – da radi i da budu zaštićena njegova prava, ni jedan amandman ovaj tekst izmjena i dopuna zakona ne može poboljšati”, naveo je Kečo. 

Svi instituti koji su izmjenama i dopunama Zakona o radu, tvrdi on, praktično postoje već u važećim odredbama Zakona o radu.

“Dakle, mi imamo rad od kuće i imamo plaćeno odsustvo, imamo i neplaćeno odsustvo. Jedini institut koji nemamo je prestanak obaveze radnika ili u radnicima poznatije kao ‘čekanje posla’. Mi nismo za tu varijantu, jer je to jedan od načina kako se poslodavac može riješiti na jedan jeftin i perfidan način”, rekao je Kečo.

Ono što je posebno sporno u izmjenama i dopunama Zakona o radu, istaknuo je on, jeste stavljanje van snage kolektivnih ugovora za vrijeme pandemije, odnosno vanrednog stanja. To praktično znači, objasnio je, da poslodavac ima pravo u slučaju pandemije da svakog radnika spusti na minimalac.

“Podsjetit ću, u Federaciji BiH ne postoji ni jedan akt kojim se definiše najniža plata u Federaciji što predstavlja dodatnu zabrinutost, iz čega proizilazi da poslodavac može preuzeti sudbinu radnika u svoje ruke na način da mu 100, 200, 300 ili tih 406 KM, zavisno od njegove volje. Mi na takva rješenja ne možemo pristati i to je nešto zbog čega je Savez samostalnih sindikata BiH jučer organizovao proteste”, naglasio je Kečo.

Mišljenja je da radnici nisu nikad bili u težem položaju po pitanju svojih prava.

“Prvi član odnosi se na rad od kuće. Članom 24. Zakona o radu, postoji institut rada od kuće, to jeste, izvan prostorija poslodavca. Konceptualno izmjene i dopuna Zakona o radu su suprotne važećim odredbama o radu. Na koji način? Evo konkretno – rad od kuće. Poslodavac ima mogućnost da otkaže radniku Ugovor o radu i istovremeno ponudi Ugovor o radu sa izmijenjenim okolnostima. I to je ono što je jako bitno u ovom trenutku, i to je institut koji poslodavac može iskoristiti kada je u pitanju prirodna nesreća i pandemija. Isto to važi i za plaćeno i neplaćeno odsustvo gdje je zakonodavac važećim odredbama u zakonu dao mogućnost da kroz svoje pravilnike o radu ili kolektivne ugovore, da dodatne razloge mogu utvrditi zbog kojih se može koristiti plaćeno, odnosno neplaćeno odsustvo”, pojasnio je Kečo.

Od marta mjeseca do prestanka stanja prirodne nesreće, iznio je podatke, da je blizu 30.000 radnika ostalo bez posla.

Za kraj je podcrtao da radnici ne trebaju podnijeti glavni teret ove pandemije, nego da se moraju u tom segmentu i poslodavaci uključiti i dati svoj određeni doprinos, kako bi se prevazišla kriza u ekonomskom smislu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad