Miličević : Sa strahom smo pratili strmoglavi pad prihoda u FBiH

Vijesti 28. jul 202014:50 > 14:56
N1

Ministrica finansija Federacije BiH Jelka Miličević na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, iznoseći informaciju o stanju primjene Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica, kazala je da je sa strahom praćen strmoglavi pad prihoda i bojažljivo projiciran pad BDP-a u FBiH.

Uzimajući u obzir da je ovim zakonom predviđeno subvencioniranje doprinosa na najnižu plaću, taj iznos je otprilike 82,4 miliona KM. U mjesecu aprilu, pravo na ove subvencije ostvarilo je 8.157 poslovnih subjekata i 15.383 samostalnih poduzetnika. U mjesecu maju, pravo je ostvarilo 6.875 poslovnih subjekata i 12.410 samostalnih poduzetnika dok je u junu pravo na subvenciju ostvarilo 3.097 poslovnih subjekata. Smanjuje se broj prijavljenih i odobrenih subvencija a to je dobar pokazatelj – znači da po onom osnovu da privredni subjekti koji imaju pravo na subvenciju su oni koji imaju pad prometa od 20% u odnosu na prošlu godinu, što znači da se polako javlja oporavak u prometovanju“, navela je ministrica Miličević.

Podsjetimo, zastupnici su usvojili dnevni red nakon više od tri sata rasprave. Sjednica se zbog epidemije korona virusa održava online.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad