Ko je odlučio dodijeliti novac portalu koji uvredljivo piše o Majkama Srebrenice

Vijesti 28. jul 202016:51 > 17:03
N1

Pred poslanicima Skupštine Kantona Sarajevo našao se rebalans budžeta za ovu godinu u iznosu od milijardu 135 miliona 335 hiljada maraka. No, prije rasprave o budžetu, na posebnoj sjednici u fokusu je bila rasprava o o uplati sredstava iz Budžeta Kantona Sarajevo web portalu ''Sarajevskasehara.com''. Ko je i kako odlučio dodijeliti novac portalu koji uvredljivo piše o udruženju ''Majke enklava Srebrenica i Žepa'', odgovore su tražili poslanici iz SDA. Opozicija ih je oštro kritikovala.

Želim da Skupština KS najoštrije osudi pisanje portala ‘sarajevskasehara.com’, na kome vrijeđaju predsjednicu udruženja ‘Majke enklava Srebrenica i Žepa’, a samim tim i sve žrtve genocida”, kazala je Jasmina Biščević – Tokić, poslanik u Skupštini KS (SDA).

Skupština je usvojila ovaj zaključak uz žestoku raspravu o dodjeli 20 hiljada maraka iz budžeta web portalu ”sarajevskasehara.com”.

Sredstva iz budžeta KS su, političkom linijom, od strane NiP-a, dodijeljena portalu u organizaciji Naše stranke koji je ovo pisao. I mi osuđujemo takvu vrstu pisanja koja vrijeđa predsjednicu udruženja, sve žrtve genocida a samim tim i sve Bošnjake”, istakao je Mahir Dević, poslanik u Skupštini KS (SDA).

Niko nije imao pojma ko je čovjek koji se zove Adis Grabovica niti je imao vremena da istražuje šta on piše. To što on piše mi se na to gnušamo, a mi smo za te majke uradili mnogo više nego ovi ljudi koji danas o tome govore. Jeftino je, populistički, ružno je, snishodljivo, tužno koristiti Srebrenicu kako bi se pokrili svoji politički promašaji. Želja da se ovdje pokaže neki kriminal propala je u samom startu”, naglasio je Elmedin Konaković, poslanik u Skupštini KS (NiP).

Da li se SDA bavi uređivačkom politikom nekog portala, ko i kako brani Srebrenicu i žrtve genocida, samo su neke od optužbi u raspravi.

Mi smo trebali čuti od ministra konkretno šta je ovdje problem i da li je neka procedura prekršena. Sada smo izloženi subjektivnom razmišljanju poslanika iz SDA, odnosno isključivo analiziramo sadržaje jednog jedinog teksta, što je više nego smiješno za ovu tačku dnevnog reda”, izjavio je Igor Stojanović, poslanik u Skupštini KS (SDP BiH).

Odakle vama pravo uopšte da kažete indirektno da SDA ima ekskluzivno pravo da brani Srebrenicu, žrtve genocida i sve ostalo što ste naveli. Dakle, to je sramno”, kazala je Jasna Duraković, nezavisni poslanik u Skupštini KS.

Višesatna rasprava o samo jednoj tački dnevnog reda, za mnoge nije bila iznenađenje.

Ja sam ubijeđen da ste vi jedva čekali da isplatite ta sredstva ili ako niste, jedva čekate, kako biste mogli praviti politički cirkus na sjednici”, naveo je Vibor Handžić, poslanik u Skupštini KS (Naša stranka).

Poslanik Naroda i pravde Arijana Memić zatražila je smjenu direktorice i kompletnog rukovodstva KCUS-a, zbog, kako je navela, neadekvatnog organizovanja zdravstvene zaštite stanovništva u uslovima pandemije. To bi se moglo razmatrati na nekoj od narednih sjednica Skupštine KS.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad