Tropske noći u gradu na Neretvi: Kako se rashlađuju Mostarci

Vijesti 28. jul 202017:25 > 17:26
N1

Ove sedmice Bosnu i Hercegovinu pogodio je novi ljetni toplotni val. Očekivano, najosjetniji je u Mostaru, a tek će biti osjetan do kraja sedmice, kada će se termometri užariti. Meteorolozi najavljuju tropske noći i apeluju na dnevnu zaštitu od sunca. Poželjno je rashladiti se i tražiti mjesto za osvježiti se, a evo kako to rade Mostarci.

Mostar je ponovo na oko 40 stepeni Celzijusa. Nije iznenađujuće, ali nije ni ugodno. A nebo bez ijednog oblaka u Hercegovini danima će ostati užareno.

A ispod tog užarenog neba, ulice Mostara su bez pješaka ili slučajnih prolaznika i to negdje od 12 pa do kasnih poslijepodnenih sati. Uglavnom u svojim domovima, kažu da koriste klimu jer je drugačije nemoguće ili koriste alternative za osvježiti se.

Najčešća alternativa godinama je bilo susjedno, crnogorsko ili hrvatsko primorje. Mostarci su u Neumu rijetko ljetovali, kažu – blizu je, pa i nije toliko uzbudljivo. Ova godina nije ponudila mnogo drugih prilika za ljetno osvježenje, pa se, ako ne na moru – malo hlada i vode traži van grada. Oni nešto stariji osvježenje uglavnom pronalaze na obližnjim rijekama Buni i Bunici. To kupalište je udaljeno svega nekoliko kilometara od grada, a decenijama je prilika za odmor i relaksaciju i to ne samo Mostarcima.

“Ja sam iz Tuzle ovdje došla i prelijepo je. Vi imate Panonska jezera u Tuzli? Imamo, budem i tamo, ali dođem i ovdje. Vruće je, ali se rashladimo”.

N1: Ne trebate more? “Ma jok, rijedak slučaj, odem i na more, ali ovdje sam najčešće”.

N1: Je li vam vruće? “Ma jok, šta će biti vruće, upadneš u vodu, ispadneš i eto…”

Svake godine radi se na uređenju plaža, kako bi boravak bio što ugodniji. A i oni nešto mlađi pronađu način za bijeg od mostarskog asfalta – najčešće na gradskim i prigradskim bazenima. Tokom cijele sedmice bazeni su ispunjeni, prednosti su dostupnost a i niske cijene. Dnevno korištenje bazena za djecu ne košta više od 5 KM. Djeca uživaju.

“Plivamo, kupamo se, igramo lopte u vodi…” N1: Nije vruće? “Kad si u vodi, nije”.

N1: Bazen ili more? “Svejedno mi je, nekad more, a nekad bazen”.

“Meni je bazen, jer nema ježeva”. N1: A kako se kući osvježavate? “Klimom, ili se zalijem vodom”.

Tropske vrućine tek stižu, a teško će se i noću spavati.

Dodatnu otežavajuću okolnost tokom ovog toplotnog talasa stvarat će i tropske noći, u kojima se minimalna temperatura neće spuštati ispod 20 stepeni, a u Mostaru bi u noći između srijede i četvrtka minimalna temperatura mogla ostati i 25“, kazala je Milica Tadić, meteorologinja N1.

No, nakon nekoliko dana toplotnog vala – doći će i osvježenje.

“Dobra vijest je da će od petka toplotni talas malo oslabiti, uz nešto više oblaka i prolaznu kišu koje se prognoziraju u petak, vazduh će se osvježiti, pa ćemo u unutrašnjosti imati temperature ispod 30, a u Hercegovini ispod 35”; dodala je Tadić.

No i 35 nije najugodnije za boravak na otvorenom. U vremenu preporuka, evo i novih za Mostarce – ukoliko ne morate, ne izlazite od 10 do 18, jer je prilično vruće, što može biti opasno za brojne hronične bolesnike ili meteoropate.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad