Ajnadžić: Prijedlog da se 'Koševo' dodjeli FK Sarajevo na 30 godina za 1 KM

Vijesti 28. jul 202017:24 > 17:29
N1

Gradonačelnik Sarajeva, Abdulah Skaka i načelnik Opštine Centar, Nedžad Ajnadžić dogovorili su izgradnju “velikog trga u centru Sarajeva” na mjestu hotela “Pošta”. Kako je za N1 kazao Ajnadžić, nije odustao od teze da projekt rezultira velikim trgom.

Iako su se u javnosti pojavile informacije o navodnom odustajanju od projekta, Ajnadžić je to negirao i kazao:

“Nismo odustali od teze da to bude veliki trg. Ja ostajem pri prijedlogu da Trg Sonntag i Korjenić budu povezani. Jako je bitna činjenica da je prijedlog podržan od građana na MZ Trg Oslobođenja. Svaka rasprava i glas koji se lansira po ovom pitanju je dobrodošao u cilju traženja najboljeg rješenja”.

Dodao je da je projekt na drugom koraku.

“Mi smo tek na drugom koraku, priprema se odluka o nasipu, vlasnik parcele ima pravo na svoje želje. Ja kao načelnik i ovlašteni predulagač pripreme za rješenje po pitanju regulacionog plana te i dalje ostajem pri stavu da tu treba biti integralno rješenje trga”.

Ja moram reći da je rađena procjena, ovlašteni vještaci koji procjenjuju parcelu i imamo tačno utvrđenu cijenu koja bi bila eventualna vrsta obeštećenja. Moramo se konsultovati i sa stručnim institucijama kao Zavod za planiranja i Zavod za zaštitu. Zavod za zaštitu je definisao stav da hotel Pošta treba biti razgrađena. Ja sam ponovo poslao moj prijedlog koji je usaglašen sa Arhitektonskm savjetom da još jednom razmotri opciju koja na temelju instituta za materijale kaže da je poljuljana statika hotela Pošta i da svakog trena može biti opasnost za ljude“, pojasnio je Nedžad Ajnadžić.

Za sutra je najavljena sjednica OV.

“Širokom raspravom ćemo ići ka zajedničkom rješenju. Ako Zavod ostane pri svom stavu, onda pravimo obeštećenje vlasnika parcela i radimo”.

Došlo je do nerazumjevanja sa upravom FK Sarajevo. Ko koga tu nije dobro shvatio? 

Evo sada mogu reći ekskluzivno, dati ću prijedlog OV da FK Sarajevo i navijačima damo stadion za 1 KM na dugoročni zakup najvjerovatnije do 30 godina. Pozivam predstavnika FK Sarajevo da dođu sutra na vijeće da razgovaramo“.

“FK Sarajevo i navijači su dobrodošli na Koševo, idemo da radimo u interesu sporta”, dodao je.

“Mi imamo izvršnu presudu koja je naložila općini kako da se ponaša”, kazao je u vezi slučaja sa iseljenjem Predraga Pašića i dodao da on nije adresa kojoj se treba obratiti.

Spor nije pokrenula Općina Centar, spor je pokrenuo gospodin Pašić koji je imao namjeru da postane vlasnik prostora čiji je stvarni vlasnik gospodin Alkalaj. U tom smislu, općinsko pravobranilaštvo se uključilo u postupak i dobili smo presudu u našu korist. Konačna presuda u nekoliko elemenata“.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad