Skupština KS usvojila rebalans budžeta

Vijesti 28. jul 202020:28 > 20:33
TVSA

Skupština Kantona Sarajevo usvojila je drugi rebalans budžeta u ovoj godini u iznosu od 1.135.335 KM sa 18 glasova "za", 16 "protiv" i jednim "suzdržanim". Protiv rebalasna glasali su zastupnici opozicionih stranaka koji su oštro kiritkovali ovaj dokument.

Ministar finansija KS Jasmin Halebić rekao je kako su prve izmjene iz dopune budžeta uključivale mjere Vlade FBiH, da su sada obuhvaćane inicijative ministarstava saobraćaja, zdravlja, saobraćaja itd.

Glavni razlog za pripremu Rebalansa budžeta je, naveo je ministar, ubrzavanje isplate finansijske podrške privrednicima u KS, čije poslovanje je pogođeno negativnim posljedicama širenja korona virusa.

“U stalnoj komunikaciji s Ministarstvom finansija FBiH u vezi sredstavata MMF-a, dobili smo informaciji da će ona uskoro biti prebačena na kantonalni nivo, namijenjena su za borbu protiv svih posljedica epidemije. Dešavanja u junu su pokazala da se pojedine vrste prihoda ostvaruju ne baš sto posto u skladu s projekcijama. To nas nije puno iznenadilo. Primijetili smo da porez na dobit, kao jedna od značajnih izvora za punjenje budžeta, primiče se onom iznosu koji je planiran u prvom rebalansu. I drugi izvori finansiranja budžeta su se približili iznosi koji je bio planiran. Imali smo situaciju da nam rashodovna strana budžeta ima problem jer pojedini rashodi rastu. Nismo mogli isplatiti privrednicima u KS podršku koja je bila planirana prvim izmjenama i dopunama budžeta. U ovom rebalansu smo pokušali da omogućimo funckionisanje javnih finansija u KS u ovoj situaciji”, rekao je ministar Halebić.

VEZANE VIJESTI

Kazao je kako je razlika u odnosu na prvi rebalans 20 miliona KM. Apelovao je kako ne mogu više odlagati realizaciju sredstava MMF-a.

“Sredstva od MMF-a ćemo planirati zajedno s ostalim prihodima iz kojih se puni budžet i takav postupak nam nudi mogućnost da vršimo isplate sredstava iz redovnih budžetskih prihoda. A kada jednom dođu ta sredstva MMF-a, ona će se uključiti u budžet zajedno s ostalim prihodima. Za sada imamo optimalnu likvidnost budžeta i možemo isplatiti dio mjere do 20 miliona KM koja je predivđena za isplatu plata”, rekao je Halebić.

Podsjetio je da su provedeni pozivi za april i maj i da će sredstva u iznosu od oko devet miliona KM vrlo brzo biti uplaćena privrednim subjektima.

Zastupnici su imali više pitanja među kojima je bilo i zbog čega su sredstva za održavanje deponije Smiljevići drastično smanjena “koja ih je muka natjerala da povećavaju plate kada se realni sektor nalazi u ovako teškoj situaciji”, te zašto su povećana sredstva sa putnim troškovima.

Halebić je rekao kako ne povećavaju plate već dodaju onima kojima iznos nedovoljan u odnosu na ranije, odnosno da su uvidjeli da bi nestalo novca za isplatu plata radnicima određenih javnih ustanova poput vrtića i škola.

Zastupnici su usvojili i Prijedlog Zakona o izmjeni i dopuni Zakona o izvršavanju Budžeta Kantona Sarajevo za 2020. godinu, s istim brojem glasova kao i kod rebalansa.

Sjednica Skupštine KS je prekinuta, a o nastavku će javnost biti obaviještena.