Stanivuković: Opozicija danas nema pravo riječi, ovo je bolesna demokratija

Vijesti 29. jul 202012:37 > 12:51
N1

U Banjaluci je danas održana 15. posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske na zahtjev Milorada Dodika, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Narodni poslanik Draško Stanivuković, obratio se javnosti, kazavši da danas opozicija nema pravo riječi.

“Ovdje danas govorimo o bolesnoj demokratiji i poslovniku koji je to predvidio. Šta je predvidio? Da većina poslanika može da odredi – ko će danas biti poslanik, a ko neće, i da potpuno marginalizuje 20 poslanika opozicije koji danas nemaju pravo riječi. Danas veće pravo ima svaki građanin od narodnih poslanika koji su legitimno izabrani, jer je to danas predvidio novi poslovnik na koji smo mi ukazivali”, rekao je Stanivuković i dodao: 

“Ali ovo je prvi put da se desi u praksi i to na posebnoj sjednici. Postoji samo gori scenario novog poslovnika koji se predviđa od ovog. Da se na posebnoj sjednici i nekim drugim tačkama može odlučivati bez razmatranja. Da je većina odlučila po ovoj tački, a možda će po nekoj drugoj još važnijoj odlučiti da mi ne razmatramo. Onda svi poslanici, neće biti poslanici, jer to novi poslovnik predviđa. Mi danas o ovome moramo progovoriti jer je ovo bolesna demokratija, koja je jednaka diktaturi”.

VEZANE VIJESTI

Ponovio je da danas nemaju pravo riječi, te da bi svako trebao imati osnovno demokratsko pravo da govori u skupštini.

Podsjetimo, Dodik je tri odluke Predsjedništva BiH, usvojene bez konsenzusa na 14. redovnoj sjednici Predsjedništva, održanoj 22. jula, proglasio veoma štetnim po vitalne interese Republike Srpske i pozvao poslanike Narodne skupštine da u roku od deset dana održe sjednicu parlamenta i dvotrećinskog većinom podrže njegov proglas.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad