Zalihić o spornoj fotografiji: Spustili maske da bi se uslikali

Vijesti 29. jul 202013:44 > 14:01
N1

Nakon što je objavljena fotografija na kojoj se nalazi više osoba među kojima je i Adem Zalihić, direktor Javne ustanove Zavod za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo, bez da nose maske niti drže preporučenu distancu, uslijedile su kritike bh. javnosti. Zašto se na fotografiji niko nije pridržavao mjera i preporuka, upitali smo Zalihića koji je bio u medicinskom timu iz Bosne i Hercegovine ljekara i medicinskih tehničara koji su otputovali u Sandžak kako bi dali svoj doprinos borbi s pandemijom korona virusa.

“Nisam htio da reagujem na tu fotografiju. Imali smo prijem kod muftije Dudića, gdje smo svi imali maske. Naknadno je došao gospodin Zukorlić koji nas je pozdravio i uslikao se s nama. Mi smo tokom slikanja spustili maske da bi se uslikali, ali to je nekome toliko jako bitno da vidimo. Ja mislim da sam se dovoljno puta oglasio. Moj stav kao profesionalca je da smatram da nošenje maske itekako služi za sprečavanje širenja korona infekcije. To sam pokazao i na svom primjeru, gdje sam bio na sastancima, a ispostavit će se kasnije da sam bio zaražen, ali sam nosio masku i nisam nikoga zarazio”, kazao je Zalihić u Newsroomu na N1.

Poslao je poruku “svima onima koji se petljaju tamo gdje im nije mjesto”.

“Korona se ne može prenijeti ako vi skinete masku i uslikate se, pričate s nekim minutu, dvije. Svjetska zdravstneva organizacija kaže potreban je blizak kontakt, metar ili bliže, 15 minuta u zatvorenom prostoru bez zaštite jedne i druge osobe, da bi se korona virus prenio. Ja jasno artikuliram svoj stav kada je u pitanju korona, čak vrlo često imam problema sa ljudima koji ne žele da prihvate da nose maske u zatvorenim prostorima. Znaju to moji uposlenici koliko insistiram da se maska u našoj ustanovi nosi”, naveo je direktor Javne ustanove Zavod za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo.

Podsjetimo, Adem Zalihić je bio u medicinskom timu iz Bosne i Hercegovine ljekara i medicinskih tehničara koji su otputovali u Sandžak kako bi dali svoj doprinos borbi s pandemijom koronavirusa.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad