Prvozaražena osoba iz sela kod Neuma nije imala kontakata

Vijesti 29. jul 202017:09 > 17:18
N1

U Neumu danas 35 stepeni, prepune plaže, a distance između turista skoro da i nema. Kažu da ih ne zabrinjava previše prvi slučaj zaraze u tom bh. primorskom gradu.

“Dobro je, ovdje plivam ujutro i navečer, malo preko dana, navečer izlasci, muzika”.

N1: Kako se provodite? “Pa dobro je, penzionerski”.

“Iz Srbije, Sremska Mitrovica tačnije. Prvi put smo ovdje, mi smo svugdje blokirani, ne možemo nigdje nego ovdje kod vas u Bosnu. Čuli smo za Neum, vidjeli na internetu i sad smo ovdje, lijepo je”.

N1: Plašite li se? “Ne, zato što i ne postoji, što je neko izmislio, korone nema”.

“Viroza je uvijek postoajala, otkakako je živog svijeta, samo je pitanje u koju svrhu je sve to”.

“Pa kod nas u Srbiji se više mjere poštuju, ovdje vidim niko nema masku, možda je kod vas zdravije”.

Ni ugostitelji nisu zabrinuti zbog pojave korona virusa, kažu – očekivano je.

Bilo je pitanje vremena kada će doći korona virus ovdje. Nadamo se da će se zadržati na tom jednom slučaju i mislim da hoće ako se nastavimo pridržavati mjera propisanih“, rekao nam je Stanko Raič, vlasnik ugostiteljskog objekta.

No, mjere se uglavnom i ne poštuju. Na ulicama nema maski, a koriste ih jedino uslužni djelatnici u kafićima i restoranima. Bez obzira na to – panici nema mjesta, mišljenja je i neumski načelnik Živko Matuško. Kaže da je prvozaražena žena, koja živi na selu blizu Neuma i da nije imala kontakata. Poziva turiste da nastave dolaziti u Nemu, gdje trenutno ljetuje oko 12.000 turista.

Vidimo posljednjih dana i sedmica da je Neum doživio jedan pravi bum, upravo iz razloga jer bh. građani i građani susjednih zemalja, bez ovog negativnog testa ne mogu ići u Republiku Hrvatsku“, kazao je Semir Temim, iz Turističke zajednike HNK.

Turisti kažu da ovo nije mjesto za brigu i razmišljanje, pa ni o korona virusu, nego da su došli kako bi se opustili i zabavili.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad