Tragedija u Sarajevu: Ko je odgovoran za smrt dvojice radnika

Vijesti 29. jul 202018:00 > 18:06
N1

Dvojica radnika poginula su prilikom obrušavanja zemlje na gradilištu u sarajevskom naselju Stup, gdje su radili na izgradnji nove stambene zgrade. Vijest o tragičnoj smrti dvojice radnika iznova je otvorila temu loših uvjeta u kojima rade građevinski radnici, ali i loše zakonske regulative.

Stradali su 26-godišnjak i 60-godišnjak. Oba građevinska radnika na izgradnji nove stambene zgrade, koje poput gljiva niču u glavnom bh. gradu. Nesreća se dogodila nešto prije podne.

Oko 11:30 sati obaviješten je MUP da se na lokalitetu Stupa tokom građevinski radova dogodila nesreća u kojoj su smrtno stradale dvije osobe. Na mjesto događaja su odmah upućen policijski službenici, o svemu je obaviješen dežurni tužilac koji rukovodi uviđajnim radnjama“, kazao je Mirza Hadžiabdić, glasnogovornik MUP-a KS.

Radnička prava evidentno su ugrožena u Bosni i Hercegovini, posebno prava radnika koji se bave teškim, fizičkim, građevinskim poslovima. Put do odgovorne osobe i pronalazak satisfakcije često izgleda kao put kroz težak labirint.

Pročitajte još

Mora se stati u kraj ovakvim situacijama, smatra stručnjak za pitanja zaštite na radu i sarajevski univerzitetski profesor Fikret Veljović. Nadzorni organ dužan je, prema njegovom mišljenju, da prati ljudstvo i tehničke uslove za rad na gradilištu. Manjkavosti ako se ne otklone, ovakve tragedije će se ponavljati i u budućnosti.

Zakonsku regulativu treba takvom napraviti da se zna kad čovjek pogine zbog čega je poginuo i tko je ktiv za to. Ovdje je prije svega kriva zakonska regulativa. Sve će se svesti na kraju na izvođača i na nadzornog organa”, istakao je Fikret Veljović, ekspert za zaštitu na radu i univerzitetski profesor.

Tragedija na gradilištu iznova je u fokus rasprave stavila stanje radničkih prava pod bosanskohercegovačkim nebom, koja – sasvim je jasno – nisu na zavidnoj razini, mišljenja su aktivisti za prava radnica i radnika u BiH.

Smrt dvojice radnika na Stupu samo su vrh ledenog brijega potpunog nepoštivanja radničkih prava, gdje spada obavezna zaštita na radu koja se u Bosni i Hercegovini ne poštuje. Ovo što se dešava ima svoje razloge, ima svoje jasne adrese – a te adrese su poslodavci i slabe zakonske regulative vezane za zaštitu radnika“, naveo je Suad Beganović, voditelj inetrnetske platforme za prava radnika “Prva smjena”.

I dok struka, radnici i javnost pozivaju na strože nadzore, ozbiljniju zakonsku regulativu i veću pažnju usmjerenu na izvođače radova, dva su radnika izgubila život ispod blizu 30 kubika obrušene zemlje. O odgovornosti će se tek govoriti.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad