Palmer: Dogovor o Mostaru pokazuje naše jako partnerstvo

Vijesti 29. jul 202019:33 > 19:40
N1

Na samitu lidera Zapadnog Balkana koji je u online formatu organizovao Atlantic Council pored lidera iz regiona učestvovali su i predstavnici Evropske Unije, SAD-a, EBRD-a, Vijeća za regionalnu saradnju te privrednici. Zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalni izaslanik Mikea Pompea za region Matthew Palmer se posebno osvrnuo na saradnju SAD-a i EU u regionu.

“Nemojte vjerovati svemu što čitate u novinama o našim odnosima. Kada se radi o regionu Zapadnog Balkana tu nas imamo duboku i jaku saradnju. Najbolji primjer su Albanija i Sjeverna Makedonija kojima smo pomogli da naprave korak naprijed u reformama te da uvjere Evropsko vijeće da otpočnu pregovore o članstvu u Evropskoj uniji. Također, dogovor od 5. jula u Tirani o reformi pravosuđa je jedan od tih napredaka. I ono posljednje je primjer Mostara gdje je u Bosni i Hercegovini napravljen dogovor o održavanju izbora nakon 12 godina što pokazuje još jednom naše jako partnerstvo”, kazao je Palmer.

VEZANE VIJESTI

Lider iz regiona su se obavezali da će u narednom periodu raditi više kako bi se prevazišle podjele i prepreke te da bi se omogućilo lakše kretanje roba i usluga u regionu Zapadnog Balkana.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad