Muslimani u regionu još jedan Bajram dočekuju u sjeni korona virusa

Vijesti 30. jul 202010:38 > 10:45
Anadolija

S obzirom na povećanje broja slučajeva zaraze novim tipom korona virusa (COVID-19) u zemljama regije Zapadnog Balkana vraćene su određene mjere radi sprečavanja širenja korona virusa, a građani su upozoreni na nošenje maske i održavanje fizičke distance. Muslimani u regionu još jedan Bajram sutra će dočekati u sjeni koronavirusa.

Fotoreporter Anadolije zabilježio je fotografije sarajevskih ulica na kojima se može vidjeti da su prilično prazne, što nije uobičajeno za predpraznične dane u Bosni i Hercegovini.

VEZANE VIJESTI

Preporuke

S obzirom na konstantno povećanje broja zaraženih u posljednjih nekoliko dana, reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovine je, povodom sutrašnjeg blagdana Kurban-bajrama, izdao instrukcije svim organima i institucijama Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, u kojoj se poziva na poštivanje naredbi i preporuka nadležnih državnih organa tokom obavljanja bajramskih obreda i obilježavanja ovog blagdana.
Prema instrukciji, sabah-namaz, na dan Kurban bajrama, u džamiji/džematu će klanjati samo imam i džematski odbor. Džamije će za bajram-namaz biti otvorene 15 minuta prije početka namaza uz primjenu mjera zaštite.

U instrukciji koja je u petak upućena svim nadležnim organizacionim jedinicama u Islamskoj zajednici zahtijeva se otkazivanje masovnih bajramskih svečanosti i prijema, kao i drugih vjerskih manifestacija osim namaza.

Svi koji dođu u džamiju dužni su pravilno nositi masku, izvršiti dezinfekciju ruku na ulazu i održavati propisanu fizičku distancu (minimalno jedan metar).

I u Srbiji se broj zaraženih povećan svakodnevno. Nadležni organi su upozorili kako nošenje maske i očuvanje fizičke distance nikada nije bilo neophodnije.

U cilju sprječavanja širenja koronavirusa Rijaset Islamske zajednice Srbije (IZS) donio je određene preporuke i mjere koje su uposlenici i džemati dužni da poštuju tokom trajanja Bajrama od 31. jula do 3. avgusta 2020. godine.

Na dan Bajrama, sabah-namaz u džamiji će klanjati samo imam i mujezin, a džamija će za ostale vjernike biti otvorena 15 minuta prije početka klanjanja bajram–namaza.

Iz Rijaseta IZS na vjernike su apelovali da bajramski posjet ograniče na najužu rodbinu, da drže distancu i izbjegavaju rukovanje tokom čestitanja Bajrama. Rijaset IZS ove godine neće organizovati nikakvu svečanost niti okupljanje kojima se tradicionalno obilježava Kurban-bajram.

Islamska zajednica u Crnoj Gori je zbog ozbiljnosti situacije oko epidemije koronavirusa donijela odluku da se u džamijama neće obavljati bajram-namaz.

Covid test

U Hrvatskoj i Sloveniji broj zaraženih na dnevnoj bazi u odnosu na druge zemlje u regiji nešto je manji, što se ne može reći za Sjevernu Makedoniju, Kosovo i Albaniju.

Zbog rasta broja slučajeva zaraze i umrlih od koronavirusa, Vlada Kosova je poduzela određene mjere. Prema tim mjerama, državljani Albanije, Sjeverne Makedonije, Crne Gore, Srbije i BiH, unutar Kosova mogu ući samo uz posjedovanje COVID testa.

Od putnika koji doputuju na međunarodni aerodrom “Adem Jashari” neće biti tražen COVID-19 test ukoliko napuste zemlju u roku od tri sata. Posjedovanje COVID-19 testa nije obavezno za strane diplomate.

U glavnom gradu Prištini, te gradovima Prizrenu, Peći, Podujevu i Đakovici biće uveden policijski sat u trajanju od 22.30 do 5 sati. Građani su upozoreni da nose maske i drže fizičku distancu od dva metra.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad