Tropske vrućine na jugu BiH: Mostarci osvježenje traže u Neretvi (FOTO)

Vijesti 30. jul 202015:34 > 15:35
N1

Usljed izrazito visokih temperatura zraka u Hercegovini koje prelaze i 40 stepeni Celzijusa, uslovljenih strujanjem vrele zračne mase sa sjevera Afrike, Federalni hidrometeorološki zavod Bosne i Hercegovine za regiju Mostara od danas je na snagu stavio najveći, crveni stepen meteoalarma, što znači da su vremenske prilike opasne po život stanovništva.

Na ulicama Mostara danas iza podneva susreli smo neuobičajeno malo prolaznika.

Rijeka Neretva tradicionalno u julu i augustu mjesto je osvježenja za Mostarce, pa smo i danas na platou ispod Starog mosta zatekli nekoliko kupača.

Pojedini Mostarci način da se osvježe pronašli su uz slavine, a najviše uz osvježavajuća pića i vodu, što u danima tropskih vrućina preporučuju i ljekari. Termometar uz Koski Mehmed-pašinu džamiju oko 13 sati u hladu je pokazivao 41 stepen Celzijusa.

U ostatku Bosne i Hercegovine na snazi je žuti meteoalarm što znači da su vremenske prilike potencijalno opasne po zdravlje stanovništva. Prognoze nisu neuobičajene, ali stanovništvo u ostatku zemlje mora biti na oprezu ukoliko namjeravate prakticirati aktivnosti izložene meteorološkim rizicima.

Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad