Arapović: Ljeto nije nimalo uticalo na širenje zaraze, situacija čak i gora

Vijesti 31. jul 202016:43 > 16:48
N1

Jurica Arapović, specijalista infektologije sa Klinike za infektivne bolesti Sveučilišne kliničke bolnice Mostar, za N1 je kazao da je situacija sa korona virusom u Bosni i Hercegovini izrazito zabrinjavajuća.

“Zadnjih dana, nijedan da ne prolazi bez 300 novootkrivenih slučajeva covida. Međutim ono što još impresivnije je da na dnevnoj bazi bilježi se prosječno 10 smrtnih ishoda dnevno. Ova zadnja dva mjeseca kulminira pandemija, ovo treće pogoršanje koje se non-stop spominje i koje je naimpresivnije i najintenzivnije”, kazao je Arapović.

Prema njegovim riječima, okupljanja – politička, javna, rodbinska, su doprinijela širenju zaraze.

“Obzirom da imamo širenje pandemije unutar populacije, epidemiolozi nisu više u stanju pratiti sve moguće kontakte. S druge strane, mislim da ne samo da se stanovništvo ne pridržava mjera, nego se ne može ispoštovati ni ono najosnovnije, epidemiološku mjeru koja je, po meni, jedina ispravna, a to je samoizolacija“, istakao je.

Arapović tvrdi da je ljeto prihvatljivije za bilo koju epidemiju.

“Epidemije ljeti nisu tako izražene, osim onih koji se prenose feko-oralnim putem, a ovaj virus se prenosi kapljičnim putem i vidite da ljeto nije nimalo uticalo na širenje zaraze. Čak možemo reći da imamo puno gore stanje nego prije dva-tri mjeseca, doduše, tada su bile restriktivne mjere prisutne”, kazao je Jurica Arapović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad