Online nastava: Tableti za romsku djecu

Vijesti 01. aug 202016:43 > 16:52
N1

Zbog pandemije koronavirusa obrazovni proces odvija se u drugačijim okolnostima uz uporabu tehnologije. Međutim, nemaju svi školarci istu mogućnost, niti novca za osiguranje tehnoloških preduvjeta. Posebno je to otežano romskoj djeci.

Amarino ide u Saobraćajnu školu, smjer automehatroničar i na jesen kreće u završni razred. Ove godine prvi put se susreo sa online nastavom i to preko mobitela.

Pa teško je. Loše je bilo, loši uslovi. Dok smo se snašli, kako ćemo, šta ćemo. Lošije nego u školi“, rekao nam je Amarino Suljić.

Slađan misli drugačije. Tek kreće u istu srednju školu i pohađat će smjer za vozača.

Na primjer, neko ti pomaže stariji da uradiš, a na času nema nikog i sam radiš. To je moj razlog što je online nastava bolja“, kazao je Slađan Tomušilović.

Njih dvojica su među 239 učenika koji su dobili tablete kroz projekat „Napredne tehnologije za efikasno obrazovanje romske djece od predškolskog do završetka srednjoškolskog obrazovanja u BiH“ koje sprovodi grupa udruženja, a finansira Romski obrazovni fond.

Dok se djeca obrazuju i idu u školu, oni koriste tablete. Mi im plaćamo internet da imaju tome pristup. Kada završe obrazovanje, pomenuti tablet vraćaju u školu da bi tablet moglo dobiti drugo dijete. Prvenstveno romsko. Ako ne romsko, onda socijalno ugroženo“, istakao je Nedžad Jusić, UG Euro Rom Tuzla.

Učenici uz tablete dobijaju i mentore nastavnike koji će raditi sa njima, a udruženje inače i stipendijama potiče romsku djecu da se obrazuju.

Ovo je najveća donacija za romske učenike tokom pandemije korona virusa. Da im se olakša obrazovanje. Mi ćemo i dalje nastaviti raditi na tome, da se djeca obrazuju jer samo sa obrazovanjem možemo izaći iz ovog začaranog kruga“, dodao je Jusić.

Po podacima nekih nevladinih orgaizacija, u TK oko 600 romske djece ide u osnovne škole, oko 100 u srednje, a manje od 10 ih je na fakultetima. Novi tableti bi trebali pomoći i Slađanu i Amarinu da što bolje savladaju lekcije i prepreke koje ih očekuju u narednoj školskoj godini.

Moraš biti duže na netu, pročitati lekciju. Moraš ući u uvod pa tek onda sa shvatiš o čemu se radi. Praksa isto online. Bezveze. Prepisujemo, slikamo i pošaljemo“, kazao je Amarino.

Bitno je da bude dobar internet, da ne štopa i da nije spor tablet i da možeš prisustvovati online nastavi. Očekujem da imam bolje ocjene. Do sada su bile trojke“, rekao nam je Slađan.

Tablete su dobili i školarci u Sarajevskom, Zeničko-dobojskom i Srednjobosanskom kantonu te u Gradišci. To bi im trebala biti pomoć i stimulacija da sa što više elana krenu u nove školske pobjede u školi na daljinu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad