Ne stišavaju se reakcije povodom najave o odlikovanju Mije Jelića

N1

Ne stišavaju se reakcije u Bosni i Hercegovini povodom najave da će Zlatanu Miji Jeliću, nekadašnjem zapovjedniku specijalne postrojbe MUP-a tzv. Hrvatske Republike Herceg Bosne, biti uručeno priznanje povodom godišnjice Oluje i domovinske zahvalnosti.

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović odlikovaće zaslužne za operaciju Oluja iz 1995. godine, a o najavi da će i Zlatan Mijo Jelić biti odlikovan, kaže:

Ne, postrojbe, ne zapovjednike. Postrojbe, 4. Gardijske brigade i Vojnu policiju. Oni su u vrijeme Oluje, temeljem Splitskog sporazuma, pod zapovjedništvom našeg generala bili sastavni dio naše udarne snage. To je naša vojska u tom razdoblju, ne prije toga. Je li i među njima Zlatan Mijo Jelić? Dakle, govorim o postrojbama, ne o pojedincima”.

No sam Mijo Jelić kaže kako će on primiti odlikovanje u ime svih pripadnika. Iako je Tužilaštvo BiH protiv njega podiglo optužnicu, a potrdio je Sud BiH, Mijo Jelić kaže da nije u bjekstvu jer posjeduje samo državljanstvo Hrvatske, a bh. državljanstva se odrekao 2000. Ne bježi od eventualne odgovornosti, a sudski proces ga očekuje u Hrvatskoj, jer je Tužilaštvo BiH njegov predmet ustupilo kolegama u susjedstvu prošlog mjeseca.

Pročitajte još

Točno je da je Tužiteljstvo BiH podiglo optužnicu. Poziv u Sarajevo nisam dobio, već u Zagreb. Uredno sam se odazvao. Nisam osuđen, niti imam bilo kakvu presudu. Predsjednik Milanović će odlikovati Specijalnu policiju MUP-a HR HB kojoj sam ja bio zapovjednik i ja ću kao zapovjednik svih pripadnika primiti to odlikovanje“, rekao nam je Zlatan Mijo Jelić, nekadašnji zapovjednik u MUP-u tzv. HR HB.

No, i pored toga što Milanović kaže da odlikuje postrojbu, a ne Miju Jelića, iz BiH stižu reakcije.

Osim što je to necivilizacijski čin protivan evropskim vrijednostima, on bi sasvim sigurno negativno uticao na odnose Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Naše države su međusobno upućene jedna prema drugoj i izgradnja dobrih odnosa se ukazuje kao nasušna potreba“, komentarisao je član Predsedjništva biH Šefik Džaferović

Vjerovao sam kako će imati u vidu da bi odlikovanje generala Zlatana Mije Jelića koji je u bijegu pred organima gonjenja Bosne i Hercegovine predstavljalo ne samo uvredu i ponižavanje žrtava, već i šamar državi Bosni i Hercegovini. Takav čin predstavlja izdaju ideje antifašizma, pravde i jednakosti prava i ljudskog dostojanstva svih građana, neovisno o njihovoj etničkoj pripadnosti“, istakao je predsjednik Socijaldemokratske partije BiH (SDP BiH) Nermin Nikšić.

Reaguju i mostarski bivši logoraši. Mnogi su prošli kroz Dretelj, Heliodrom, Vranicu i druge logore. Razočarani su što, prema njihovom mišljenju, odgovorni za zločine izbjegavaju lice pravde, a odluka predsjednika Hrvatske, za njih je razočarenje.

Priča o odlikovanju postrojbi je ustvari priča kojom se pokušava sada amortizirati velika kritika na gospodina Milanovića. u samom susretu između zapovjednika tih postrojbi ukoliko bude protesta iz BiH kako će reagirati, on je rekao ‘njega se fućka’. E pa ja moram kazati, logorašima iz Mostara, Hercegovine ‘se fućka na gospodina Milanovića’. On ne može imati duple standarde, jedne za Evropu, a druge za Balkan“, kazao je Edin Batlak, Udruženje logoraša Mostar.

No, u HNS-u BiH kažu kako odluka predsjednika Hrvatske stavlja HVO tamo gdje i pripada, u ponosni vrh Domovinskog rata

Ovaj potez predsjednika Milanovića je odavanje počasti za naše zajedništvo u Domovinskom ratu koja je rezultirala veličanstvenom pobjedom i oslobađanjem okupiranih područja Hrvatske kroz obilježavanje naše najveće, i zajedničke povijesne pobjede i godišnjice VRO ‘Oluja’. Predsjednik Milanović je takvo što prepoznao i kroz svoje ustavne ovlasti kao predsjednika RH, ali i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga RH odlučio i realizirati. Ovom odlukom napravio je snažan politički čin koji Hrvati u BiH posebno cijene“, rekli su iz HNS-a.

Za HNS je nedopustivo da se baca ljaga na one koji su, kako kažu, stali na branik otadžbine obje države. Iako je veliki broj zapovjednika iz hrvatskih postrojbi utočište napao u Hrvatskoj, što potvrđuje i sam Mijo Jelić, on kaže kako su to uradili ne da bježe, nego što ne vjeruju u pravosuđe u BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad