Vujičić: Zbog korona virusa bez posla u RS-u ostalo 9.700 osoba

Vijesti 04. aug 202014:17 > 15:10
N1

Direktor Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske Miroslav Vujičić kazao je za N1 kako je od 19. marta do danas u tom bh. entitetu 9.700 osoba ostalo bez posla direktno zbog epidemije korona virusa.

Riječ je o prekinutim ugovorima ili tehnološkim viškovima zbog smanjenja obima posla.

“Svi ti elementi pandemije su uticali da dođe do otpuštanja. Istovremeno imamo i zapošljavanje. Život nije potpuno stao poredeći s prvobitnim šokom koji smo doživjeli na početku”, rekao je Vujičić.

Istakao je kako je u istom periodu zaposleno 8.200 osoba jer imaju potražnju u određenim oblastima, ali nisu zadovoljni jer tedencija smanjena broja nezaposlenih nije u istom procentu kao prošle godine kada nije bilo pandemije.

“Odmah je zaustavljen sektor turizma koji je najpogođeniji, turistička sezona je bila zaustavljena. U zadnje vrijeme otvorili su se hoteli, ali nije bilo ni blizu potrebe za radnicima kao što je to ranije bilo. Prihod u turizmu je ostvaren u procentu odo ko 30 posto. U prerađivačkoj industriji je došlo do otpuštanja, a uslužne djelatnosi su bile potpuno zaustavljanje odlukama Vlade. Sada su radnje otvorene, Vlada je pokrila troškove i isplatila plate, došlo je do određenih poreskih olakšica prema tim subjektima koji nisu radili. Stanje se popravlja, ali nismo zadovoljni”, rekao je Vujičić.

Dodao je kako će trebati mnogo vremena da se stanje vrati u normalu jer je i kretanje roba u Evropi ograničeno, a granice su djelimično otvorene.

“Sve to utiče na privredu. Siguran sam da ćemo se morati navići na ovaj način rada i naučiti žvijeti s koronom. Ne može se život zaustaviti. Moramo se okrenuti privredi i pomoći njoj i radnicima kako bi spasili ekonomiju u BiH”, zaključio je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad