Pivić: Po pitanju procesuiranja ratnih zločina nemamo neki uspjeh sa susjedima

Vijesti 04. aug 202017:43 > 17:58
N1

Nezir Pivić, zamjenik ministra pravde BiH, komentarišući današnju izjavu hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića da "nije svako ko je dobio kaznu u Hagu ratni zločinac", kazao je za N1 da je nažalost ovo nastavak nekih anticivilizacijskih, antifašističkih i evropskih vrijednosti Milanovića.

“Jako mi je žao što to dolazi iz susjedne nam zemlje koja treba biti podrška, u smislu procesuiranja svih ratnih zločina. Nažalost, stanje sa našim susjedima, kad govorimo o precesuiranju ratnih zločina, tu nemamo neki uspjeh, u smislu poboljšanja proceisuiranja, da budu svi od pomoći i da se adekvatno pruži pomoć u procesiranju svih ratnih zločina. Primjer nam je i ova izjava, a svakako i kontinuirana zloupotreba dvojnog državljanstva, gdje državljani BiH koji imaju dvojno državljanstvo se nađu na prostoru Hrvatske i to im služi kao utočište, odnosno prilika da pobjegnu od pravosudnih organa u BiH”, istaknuo je Pivić. 

VEZANE VIJESTI

Komentarisao je i slučaj Marka Radića koji je izručen Hrvatskoj, nakon čega mu je prepolovljena kazna zatvora koja mu je dosuđena u BiH.

Na pitanje voditelja Dalibora Mrdića, kako se to desilo i otkuda da BiH izručuje svoje državljane drugim zemljama, Pivić odgovara da je to jedan od primjera gdje nažalost u BiH imamo situaciju da osobe koje trebaju da služe kaznu ili da se procesuiraju pred pravosudnim organima u BiH, nađu se u susjednim zemljama.

“Tipičan i jedan loš primjer je slučaj Marka Radića gdje je ministar pravde BiH Josip Grubeša učestvovao u takvim aktivnostima i izručio Marka Radića pravosudnim organima Republike Hrvatske, pri čemu to lice nije izvršilo kaznu do kraja u BiH. To je bilo ustupanje kazne zatvora po osnovu zahtjeva Marka Radića, međutim tu je sporno što je takvo ustupanje išlo po sporazumu BiH i Republike Hrvatske u kojem se kaže da državljani BiH ne mogu se ustupiti susjednoj zemlji na izdržavanje takve kazne, ukoliko je to lice državljanin BiH”, pojasnio je Pivić.

Dodaje da se vrlo jasno i u obrazloženju jedne takve odluke kaže da je Marko Radić državljanin BiH sa aktivnim prebivalištem u Mostaru.

“Iz tih razloga, prema članu 6 tog sporazuma, apsolutno je nedopustivo i nemoguće da takvo lice nađe se na teritoriji Republike Hrvatske i da nastavi izdržavanje takve kazne. Problem je u tome što mi je to sve ličilo na jedan organizirani scenarij koji je trebao da završi na način tako da se Marko Radić nađe na slobodi, jer odlukom Županijskog suda, Marko Radić je pušten na slobodu, odnosno drastično mu je smanjena kazna, taman toliko da sutra može da bude na slobodi. Tako se i desilo. I to je jedna jako loša poruka od strane hrvatskog pravosuđa. Vidimo da to nije pojedinačna odluka jednog suda, već to postaje politika zvaničnog Zagreba”, istaknuo je Pivić. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad