Šta donose izmjene 'Korona 2' zakona?

Vijesti 04. aug 202018:08 > 18:10
FENA/Almir Razić

Nije samo zdravstveni sustav pred krahom. O posljedicama koje trpe ekonomija, gospodarstvo i stanovništvo dosta se govori, ali kasno reagira. Dok razvijene zemlje razmatraju planove oporavka, u Bosni i Hercegovini kaskaju mjere i zakoni za saniranje posljedica. Ako Zastupnički doma Parlementa Federacije ne bude zasjedao polovicom avgusta, klub SDP-a zatražit će vanrednu sjednicu, radi razmatranja “Korona 2” zakona.

U SDP-u smatraju da bi njihov prijedlog trebao otkloniti manjkavosti prvobitnog “Korona zakona”. Nadali su se hitnoj proceduri, a sada očekuju početak redovne – mišljenje Vlade Federacije BiH i parlamentarnu raspravu u avgustu. Izmjene su potrebne, realne i održive stava je jedan od kreatora zakona.

“Broj 1 – produžetak mjera koji se odnose na subvencioniranje privrede za treći kvatal i sa opcijom da to bude do kraja 2020. godine. Drugo – da se uključi široki paket podrške kreditiranju za održavanje likvidnosti kao podrška oporavku privrede na bazi garantnog Fonda Federacije BiH”, kazao je Anto Domazet sa EFSA i stranke SDP BiH.

VEZANE VIJESTI

“Kao i jednokratnu isplatu dugotrajno nezaposlenih lica – onih koji su duže od dvije godine nezaposleni na birou u visini od jednokratnih 200 maraka. Zatim, produženje moratorija na otplate kredita građana i privrede do kraja 2020. godine”, rekao je Damir Mašić iz Kluba poslanika SDP BiH u Parlamentu FBiH.

U Klubu SDA smatraju da je značajan dio SDP-ovog prijedloga prepisan iz drugog seta ekonomskih mjera Vlade Federacije. Očekuju da će, uz set ekonomskih mjera, ove izmjene biti razmatrane polovinom avgusta ili početkom septembra.

“To je ukupno – 259 miliona KM, a podsjetiću Vas da je naš garancijski fond u Federaciji BiH oko 500 miliona KM što govori da bi na raspolaganju ostalo još 240 miliona maraka na raspolaganju. Mi se nismo bavili populizmom već smo pokušali napraviti presjek i da sredstva koja su Federaciji BiH stavljena na raspolaganje, a nisu angažovana – da konačno budu na raspolaganju. Mi trenutno nismo angažovali ni deset posto sredstava koja Federaciji BiH stoje na raspolaganju”, dodao je Mašić.

“Oni očigledno u toku izborne godine pokušavaju populistički predstaviti situaciju onakvom kakva nije. Ovih dana mislim da će biti uplata subvencija za mjesec juni 2020. godine. Iznos garancijskog Fonda je 500 miliona maraka i vi znate da je jednim dijelom ovisio od sredstava Međunarodnog monetarnog fonda i zbog toga su kasnile zakonske procedure. S obzirom da su završene u narednim danima će uslijediti početak implementacije garancijskog fonda, a u 2021. on će narasti na milijardu KM”, rekao je Husein Rošić, poslanik SDA u Parlamentu FBiH.

Sjednice na čekanju, politička neslaganja i trome procedure… U jeku epidemije i borbe za život nedostatak jedinstva vladajućih i opozicije ne uliva nadu da će se Bosna i Hercegovina brzo izboriti sa ekonomskim posljedicama koje je posijala korona.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad