Put penzije: Od bankomata do Elektroprivrede

N1

Počela je isplata julskih penzija u Federaciji BiH. Minimalna isplaćena penzija ostala je na razini dosadašnje - 372 marke. Odlukom entitetske Vlade, iznos penzija bit će povećan u septembru, kada će augustovska penzija biti veća za 2,8 posto.

Ovo nije priča o držanju distance. Iako bi mogla biti. Ovo je priča o “putu penzije”. Za razliku od nekih drugih puteva, ovaj je dobro poznat i brz. Od bankomata – do Elektroprivrede.

“Ovdje siđem u A fazu, podignem penziju i evo ponijela sam, vidite, da platim račune”, kazala je jedna penzionerka. 
“Voda, grijanje i šta ostane za hapu. I to je to. Da nam je dragi Bog na pomoći, a izgleda ovi što nas vode, vode nas u glib i blato”, kazao je penzioner. 

Sa zagarantovane 372 marke toliko mogu. Sa najavljenim povećanjem od 2,8 posto, moći će – malo više. Vlada FBiH donijela je odluku kojom usklađuje penzije sa rastom cijena i BDP.

“Zadužuje se Zavod PIO MIO FBIH da u skladu sa članom 79. Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju izvrši usklađivanjepenzije u visini zbira 50% porasta potrošačkih cijena i 50% porasta BDP u FBIH u prethodnoj godini, osim penzija ostvarenih u godini u kojoj se vrši usklađivanje, i iznosu 2,8%”, navodi se saopćenju Vlade FBiH. 

Biće to dodatnih mjesečnih 10,5 maraka u penzionerskim novčanicima. A dobit će ih u septembru. I to retroaktivno, za proteklih 8 mjeseci.

A evo šta o tom povećanju kažu penzioneri:
“To je kap u moru, dobro će doći, ali to nije to. Čovjek treba da živi životom dostojnog čovjeka.”
“Ako hoće ako neće, ostaću živa i bez toga.”
“Komarcu ako iščupaš nogu odoše crijeva, eto…doviđenja.”

Saznajemo, ranije je problem nastao zbog činjenice da trenutna zakonodavstvo ne prepoznaju djelovanje u stanju nesreće. Nejasno je bilo da li usklađivanje penzije treba izvršiti za cijelu godinu ili se ipak izuzimaju 4 mjeseca pandemije.

“Zakon o koroni je bio zakon o pomoći, a ne ukidanju prava. Ispade da su samo penzioneri i šteta njima, i imamo tehničkih problema. Kako će penzija koja je usklađena 1. januara. Ko će imati pravo da njima umanji penziju za maj, juni i juli i na osnovu čega. Što znači da je odluka 29. juna protivzakonita”, kazao je Haso Halilović, predsjednik UO Saveza udruženja penzionera TK.

Ovu odluku Vlada FBIH je danas stavila van snage, a donijela novu, koja usklađuje penzije za cijelu 2020. godinu. Uvećanja neće biti za najveće penzije. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad