Nadzorne kamere u Sarajevu – koliko ih je, koje funkcije imaju

N1

Mjesto, vrijeme, prekoračenje brzine i sve druge saobraćajne prekršaje, strana, ukradena vozila, kamera snimi, a policija može naknadno kazniti vozače ili ući u trag ukradenom vozilu - ovo je samo jedna od funkcija nadzornih kamera instaliranih u KS. Evo koje još prekršaje bilježe.

Kanton Sarajevo pokriva 130 kamera. Prvi stepen nadzora evidentira svako vozilo koje uđe i izađe iz grada. Provjerava se validnost registarskih tablica, kao i da li se za vozilom traga.

Drugi stepen nadzora bilježi svako vozilo koje prekorači brzinu ili prođe kroz crvenu svjetlosnu signalizaciju.

“Tih kamera ima 10 na području KS koji se prema potrebi raspoređuju na 26 kućišta, koja su instalirana na ulicama, odnosno putevima u KS, počev od gradskih ulica do autoputa koji prolaze kroz KS”, pojasnio je Mirza Hadžiabdić, portparol MUP-a KS.

Svi podaci se prikupljaju u centru. Svako vozilo koje napravi bilo kakav prekršaj je u bazi. Policijski službenici dnevno obrade i pošalju 300 prekršajnih naloga. Najveći broj njih odnosi se na istekle registracije.

“Nema mogućnosti da ljudski faktor utiče na takve stvari, ukoliko vas kamera zabilježi morate biti procesuirani u skladu sa zakonom”, rekao je Hadžiabdić.

Dio kamera pokriva ulice, institucije, trgove i najprometnija šetališta. U skladu sa situacijom na terenu, policijske uprave djeluju preventivno ili represivno,

“11-10, molim te, ispred vjerskog objekta Katedrala, ženska N.N. osoba, rozi mantil, kapuljača, crne helanke, bijele tenisice, molim vas izvršite službenu dužnost legitimisanje kako bi se utvrdio identitet te osobe”, zabilježili smo.jedan policijski poziv koji je zvučao ovako.

I ovo je jedan od najčešćih slučajeva gdje po pozivu građana ili policijskog rukovodioca policija biva upućena na teren, gdje legitimišu sumnjivu osobu, uzimaju podatke i vrlo često na taj način spriječe činjenje krivičnog djela.

Jedan takav slučaj dogodio se prije dva dana. Na osnovu kamera PU Stari grad policija je uočila i uhapsila naoružanog počinioca krivičnog djela krađa.

Pored svih kamera, MUP KS raspolaže i službenim vozilima, tzv. presretačima. Namjenjena su za kontrolu brzine kretanja, ali i detekciju drugih prekršaja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad