Imate kredit i plašite li se neugodnih iznenađenja? Evo šta kažu bankari

Vijesti 06. aug 202016:34 > 20:02
N1 / Ilustracija

Imate kredit i plašite se neugodnih iznenađenja, u vidu povećanja kamata? Možete biti mirni, bar tako tvrde oni od kojih ovisite – bankari.

“Ne postoji mogućnost, niti bankama pada na pamet, povećavati kamate na kedite na postojeće kredite. Pogotovo onima koji su u moratoriju, to ni zakonski nije moguće”, pojasnio je Berislav Kutle, predsjednik Udruženja banaka BiH.

No, ako ste se susreli sa povećanjem od nula cijelih nešto posto, to je moguće, ali ne i alarmantno.

“Sva ta povećanja od nula cijelih i nešto posto su stvar novih rizika koji postoje u BiH, koji se ne odnosi samo na koronakrizu, nego i na sve ostalo što izazivaju ovakve krize”, pojasnio je.

Ipak, banke su i dalje likvidne, a u ovoj godini jedini će im biti problem manji profit nego inače.

“Ja lično mislim da mi nećemo imati bum kamatnih stopa, jer je trenutno ponuda novca veća nego potražnja, i to obezbjediti tržište da kamate ne bude previše skupe”, rekao je Zoran Pavlović, ekonomski analitičar.

VEZANE VIJESTI

Taman smo lansirno krenuli ka gore, a onda se dogodila korona. Lansirni rast ekonomije u martu, u aprilu se pretvorio minus od 13 posto u javnim prihodima Federacije. Potonuće je nastavljeno sve do ovih dana kada javni prihodi bilježe pozitivan predznak. I više nego dovoljno za novo političko obećanje Bakira Izetbegovića:

“Ako uspijemo savladati koronu, ako dođemo do vakcine, ja vam garantujem da ćemo iduće godine u ovo doba ponovo imati nagli porsat i jačanje ekonomije.”

Federalna vlada pripremila Korona 2 zakon. U drugom krugu poticaja, drugačija politika.

“Donijet zakon, kojim ćemo na primjer pomoći samo turistički sektor. Znači, ciljano. Ili – poslije toga, prevoznički sektor, i tako dalje”, rekao je Fadil Novalić, premijer FBiH.

A što nakon velikog “refresha”, kojeg najavljuje Izetbegović

“A Federalna vlada nakon lokalnih izbora mislim da će biti refreširana, mislim da ćemo imati novi saziv Federalne vlade”, kazao je Izetbegović.

Takav refreš se ne najavljuje u Republici Srpskoj. Financije su, kažu vladajući, stabilne, premda šefica financija kaže kako se “svi čude kako ovaj entitet opstaje u aktualnoj krizi s obziom na oganičene kapacitete”.

“MMF, EBRD daju propaloj Vladi RS stotine miliona i kažu Viškoviću da se neograničeno toši i zadužuje. Šta će biti kada sve to dođe na naplatu? Reći će: Prodaj Eleketroprivredu RS”, kazao je Nebojša Vukanović iz NSRS.

“BiH prijeti veliki problem nedostatka novca za preživljavanje, i za vaćanje kredita koji su preuzeti u prethodnom periodu“, dodao je Pavlović.

Možda nas spase infrastrukturni projekti? Možda, ukoliko se i realiziraju. Obećanja ne manjka. Nove autoceste, energetski projekti. Milijarde na vidiku. No, hoće li ih i ko dohvatiti?

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad