Opća bolnica: Šta je sa izolatorijem na Građevinskom fakultetu?

Vijesti 07. aug 202012:03 > 12:04
N1

Prof. dr. Ismet Gavrankapetanović, direktor Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš", upoznao je Upravni odbor ove ustanove o sastanku u Kantonu Sarajevo o aktuelnoj situaciji vezanoj za pandemiju Covid-19.

“Opća bolnica sa jednim infektologom i sa obimom posla koji je impresivno uvećan od uvođenja novog načina rada, nije u mogućnosti samostalno da preuzme vođenje izolatorija na Bjelavama, a da ne trpe pacijenti Kantona Sarajevo. Opća bolnica može samo da participira, zajedno sa ostalim zdravstvenim ustanovama, u zbrinjavanju kovid pozitivnih pacijenata a u drugim okolnostima ni kadrovski ni kapacitetom to nije u stanju”, navode iz Opće bolnice “Prim. dr. Abdulah Nakaš”.

Upravni odbor odlučno odbija sve insinuacije i tendenciozne napade i optužbe koje stižu od menadžmenta Kliničkog centra zbog neformiranja izolatorija u krugu Opće bolnice, navode u saopćenju.

“Ovaj objekat nije vlasništvo Opće bolnice nego Zavoda za javno zdravstvo KS. Opća bolnica poštuje preporuke i naredbe nadležnih, svog osnivača kao i Kriznog štaba i Ministarstva zdravstva i sve vrijeme usko sarađuje s njima. Od Federalne vlade i premijera Fadila Novalića u više navrata je traženo da se Općoj bolnici vrati bivša garnizona ambulanta i da se tu na vrijeme napravi izolatorij, za šta imamo pisanu dokumentaciju, ali odgovora nije bilo”, stoji u reakciji.

Poručuju da je Federalna vlada ovaj objekat dodjelila Zavodu za javno zdravstvo KS.

“Dakle, renoviranje i priprema bivše garnizone ambulante za izolatorij nije u nadležnosti Opće bolnice. Upravni odbor postavlja pitanje šta je sa izolatorijem na Građevinskom fakultetu za čije opremanje je potrošeno više od 500 hiljada KM? I na kraju postavljamo pitanje popunjenosti Kliničkog centra i Infektivne klinike Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu. Upravni odbor Opće bolnice traži od svih učesnika u zdravstvenom sistemu da se ponašaju profesionalno i da ne unose nepotrebnu paniku među naše građanstvo”, stoji u saopćenju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad