Bolton za N1: Zabrinut sam zbog manjka američkog angažmana na Balkanu

Vijesti 07. aug 202016:58 > 19:55
N1

Bivši savjetnik za nacionalnu sigurnost američkog predsjednika John Bolton izjavio je da su Beograd i Priština možda daleko od rješenja međusobnog spora.

U eksluzivnom intervju za N1, Bolton je rekao da eventualni dogovor Beograda i Prištine o razmjeni teritorija ne bi trebalo da ima uticaj na situaciju u BiH.

“Što se tiče Srbije i Kosova, ako bi se oni dogovorili o zamjeni teritorije, u dijelu pregovora kojim se rešavaju sva neriješena pitanja i što bi dovelo do ekonomskih, diplomatskih i sličnih odnosa, mislim da ćemo mi sa strane vjerovatno to podržati. Ali, druge zemlje regiona, naročito Bosna, mislim da moramo jasno reći da bilateralna rešenja između Srbije i Kosova nemaju nikakvog uticaja na Bosnu, Albaniju, Rumuniju, Bugarsku ili nekog trećeg”, kazao je Bolton te dodao da ovakve odluke ne mogu značiti da neko treći ima pravo da jednostrano traži odcjepljenje.

“Zabrinut sam zbog manjka američkog angažmana u regionu Balkana”, poruka je bivšeg savjetnika za nacionalnu sigurnost SAD u intervju za N1.

Govoreći o svom nekadašnjem šefu Donaldu Trumpu i uspoređujući ga s drugim bivšim presdsjednicima Bolton kaže da su bez obzira koliko se ne slagali s nekim od predsjednika to bili ljudi visokog karaktera te da su kada su u pitanju odluke vezane uz mir i sigurnost njih donosili na jedan koherentan način.

“U knjizi opisujem jedan događaj vezan uz nekadašnjeg šefa osoblja Bijele kuće Johna Kellyja koji me je pitao da li je ikada ranije bio ovako loš predsjednik odgovorio sam mu da ne mislim da jeste. Čak i Nixon, i Nixon posebno, je znao oblast nacionalne sigurnosti mogli ste se slagali ili neslagati s njim, voljeti ili ne voljeti ono što je uradio u Watergateu ali se mogao nositi s kriznim situacijama. Znao je donijeti teške odluke, to nije način na koji Trump prilazi stvarima”, ističe Bolton.

Šta Bolton misli o Trumpovom odnosu prema Putinu, Jong-Unu, Maduru, Macronu ili Merkel, o tome da li je trebalo izaći iz WHO, kakav je odnos prema EU i NATO-u te o tome da li bi dao savjet mogućoj administraciji Joea Bidena pogledajte u videu. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad