Ko će voditi novi izolatorij?

Vijesti 07. aug 202019:01 > 19:16
N1

Konačnom dogovoru o uspostavi izolatorija prethodili su cjelodnevni sastanci i prepucavanja o tome ko će voditi izolatorij. Evo kako je to izgledalo.

Paviljon II Studentskog centra Bjelave određen je za prostor privremenog izolatorijuma. Iz rukovodstva kažu sobe su očišćene i spremne. Kapacitet je 100 kreveta. Nadležne su čekali od 8, a prve dočekali u 15 sati – delegaciju iz kantonalne vlade.

“Mi smo stekli dojam da je hitno, da nismo stekli ne bi bili spremni jutros u 8 sati. Učinili smo što smo mogli. Moramo razumjeti i Krizni štab i epidemiološku službu i dio koji je bolnički u kojem mi nismo stručnjaci. Naše je da damo podršku i na raspolaganju smo sa kapacitetima”, kazao je Esmir Opardija, član rukovodstva JU Studentski centar Sarajevo.

Došli smo na vrijeme, a prostor ispunjava uslove saopštio je kantonalni ministar prostornog uređenja.

“Mi smo prostor poznavali od ranije. Procijenili smo da možemo za 24 sata i rekli smo da ćemo za 24 sata. Koliko će sada trebati vremena Kriznom štabu da uspostavi osoblje – mislim, vrlo brzo. Na kraju krajeva, ništa i nije moglo prije ovoga. Sada je potez na Kriznom štabu da to ekspresno riješi. Ne mogu govoriti koliko… Biće to jako brzo. (N1: Ko će odrediti ljekare?) Krizni štab. (N1: Ko će biti?) Ne znam ja, kako ću ja znati – Krizni štab odlučuje o stručnjacima”, kazao je Faruk Kapidžić, ministar prostornog uređenja u Vladi Kantona Sarajevo.

I upravo se tu komplikuje priča o uspostavi izolatorijuma. Nakon prijedloga Kriznog štaba Ministarstva zdravstva da prostor bude pod ingerencijom Opće bolnice uz superviziju infektologa Kliničkog centra i sa radnicima iz drugih sarajevskih zdravstvenih ustanova – Upravni odbor Opće bolnice ponudio je argumente zbog kojih odbija prijedlog da samostalno vodi izolatorijum. Šta dalje – pitali smo člana Kriznog štaba?

“Smatram da postoje određene otežavajuće okolnosti i mislim da su uglavnom na nivou političkih dogovora koji treba da budu postignuti. – Kakve veze u ovom kontekstu sa zdravljem ljudi ima politika? Ko se spori? Politika inače, nažalost, ima veliki uticaj na rad zdravstvenih ustanova. Sistem rada i imenovanja u javnim zdravstvenim, a I drugim javnim ustanovama treba mijenjati iz temelja. U tom smislu kažem da je riječ o uticaju politike jer bez političkog dogovora mi smo blokirani sa radom”, kazao je Muhamed Ahmić, direktor JU Dom zdravlja KS.

Dosta je nejasnoća kaže član Upravnog odbora Opće bolnice – ponuđeni prostor neispunjava sve potrebne uslove, a u povećanom intenzitetu rada bolnica nema ni dovoljno kadra.

“Opšta bolnica ima samo jednog infektologa, nema nijednog epidemiologa što znači da mi ni kadrovski ne možemo da pokrijemo segment brige o Covid pozitivnim pacijentima. U kapacitetima u kojim možemo mi ćemo pružiti sve usluge, ali mi slušamo naredbe nadležnih organa – kao što su Vlada, Ministarstvo zdravstva i Krizni štab i nikada od njih nismo odstupiti. Želim naglasiti da se mi nećemo rukovoditi željama parainstitucionalnih zdravstvenih sistema koji daju upute kako nešto treba raditi. – Ko su ti sistemi? Kao što svi znamo najveći pritisak dolazi iz Kliničkog centra, a želio bih naglasiti da ima, koliko ja znam, oko 1.380 kreveta od kojih je kako ja mislim trenutno popunjeno oko 300”, kazao je Haris Vranić, vaskularni hirurg i član UO Opće bolnice.

Generalna direktorica Kliničkog centra za N1 je kazala da ova institucija ne pravi izolatorijum i ne treba ni davati izjave o onome što je tuđi posao. Izetbegović podsjeća da Klinički centar ima takav prostor na Podhrastovima. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad