Protest u Foči: Ljepota netaknute prirode protiv ralja mašina

Vijesti 07. aug 202019:17 > 19:38
N1

Vodni inspektor naložio je investitoru da obustavi izvođenje radova na vodotokovima dvije male hidroelektrane kod Foče do pribavljanja vodne saglasnosti. Prethodno je održan protest Udruženja građana “Bjelava” protiv gradnje hidroelektrana. Korona je izgovor za ekocid i višemilionsku otimačinu, kažu lokalni aktivisti.

Minirano, isječeno, presretnuto nanosima zemlje, kamenja i stijenama. Tokovi Male i Velike Bjelave moguće je izgubljeni su zauvijek. Sve je rezultat nelegalnih radnji upozoravaju eko aktivisti.

“Sva priča je počela još u martu, za vrijeme pandemije koronavirusa, kada smo imali policijski čas, a kada se sjekla šuma u neizmjernim količinama, po procjenama lokalnog staanovništva preko 3 hiljade kubika”, kazao je Jovan Drakul, Udruženje građana “Bjelava”.

“Radovi su počeli u martu i trajali su mjesec i po dana do izdavanja prve nekakve dozvole. To je bila dozvola za geološka istraživanja, ali tim projektom geoloških istraživanja nikako nisu dozvoljeni radovi u ovom obimu u kojem su izvedeni”, dodala je Dragana Drakul, članica Udruženja.

Odgovarajući na upit N1 o cijelom slučaju iz Ministarstva energetike i rudarstva RS odgovaraju da podržavaju nadležne organe vlasti da onemoguće bilo kakve protuzakonite radnje. Naglašavaju da je Vlada RS dodijelila koncesiju za izgradnju I korištenje minihidrocentralne Bjelave i Mala Bjelava privrednom društvu Srbinjeputevi d.o.o Foča

“Ugovor o koncesiji zaključen je 30.10.2019. godine. Procijenjena ukupna vrijednost investicije za realizaciju projekta MHE „Bjelava“ i MHE „Mala Bjelava“ iznosi 7.647.014,00 KM”, kazali su iz Ministarstva. 

Aktivisti koncesionara optužuju i za otimačinu. Ovo je zemlja mojih predaka koju pokušavaju oteti kaže Suljo Hasanbegović, rodjeni Focak, trenutno nastanjen u SAD-u. Ne dam ni pedalj kaže i najavljuje krivične prijave.

“Čujem kojekave vijesti ili pričanja kao da je razgovarao, da se dogovarao, to nije istina. Od nas koji ovo posjedujemo ni s kim se on nije dogovarao, niti se s kim dogovorio”, kazao je Suljo. 

Na udaru koncesionara je i prirodno naslijedje, stoljetni mlin na imanju porodice Vujičić. Gradnjom minihidrocentrale ovi točkovi stali bi prvi put od postanka.

“Treba cijeli svijet da vidi, da vidi šta se unštava. Uništavaju se ogromna sela, biljni i životinjski svijet radi interesa jednog pojedinca”, kazao je Miloš Vujičić.

Prvi rezultat protesta i bunta mještana je formiranje Komisije u lokalnoj samoupravi. Na teren će izaći početkom naredne sedmice

“Da se izvrši obilazak i utvrdi stanje na terenu, da se uđe u svu dokumentaciju, raspoloživu dokumentaciju koju imamo, da se obave razgovori sa nadležnim ministarsrtvima i da se poduzmu mjere koje će biti isključivo u interesu ove lokalne zajednice”, izjavio je Mensud Jahić, Odjel za urbanizam Opštine Foča.

“Najveći problem koji se tiče malih hidroelektrana jeste subvencija odnosno podsticaj koji se izdvajaju za male hidroelektrane odnosno za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora energije”, kazao je Viktor Bjelić, koordinator Centra za životnu sredinu iz Banjaluke.

Ljepota netaknute prirode, u priči poput ove, našla se nasuprot ralja ovih mašina. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad