Ajdinović: Nevoljno – morat ćemo ubrzati stvari i primjenjivati sankcije

Vijesti 10. aug 202015:56 > 16:00
N1

Anis Ajdinović, direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove, najavio je još oštrije i rigoroznije kažnjavanje privrednih subjekata koji ne poštuju mjere izrečene za suzbijanje pandemije korona virusa.

On je rekao da je i u proteklom periodu bilo kažnjavanja, zatvaranja objekata, te da su organi izrekli blizu 500.000 KM kazni.

“Bilo je kažnjavanja, nažalost. Izašli smo iz jako teškog perioda, kada smo bili angažovani na graničnim prelazima. Svaka kazna je bila bolna i inspektoru i privrednom subjektu. Skoro 500.000 KM su organi izrekli na FBiH u tri mjeseca. Devet zabrana rada je bilo, i najtežih mjera sankcionisanja je bilo u FBiH, a najviše u Kantonu Sarjaevo”, poručio je.

Tokom minulog perioda – inspektori su dobijali i prijetnje.

VEZANE VIJESTI

“Rijetko koji nadzor prođe bez njih. Teško je ostati pribran. Organi će nastaviti raditi, uz asistenciju policijskih organa. Pozivamo sve subjekte da najozbiljnije shvate situaciju. Znamo koliko je teško organizovati rad trgovina, da svi moraju imati masku, da nije jednostavno ni prevoznicima, da svi imaju masku i opremu. To funkcioniše u bankama, morat ćemo to imati u ostalim privrednim subjektima”, naveo je.

Inspekcije su u prethodnom periodu bile preventivne, a kazne su izrečene samo povratnicima u kršenje mjera. Ta praksa će prestati.

“Inspekcije su išle do zadnje mogućnosti da budu preventivne i korektivne. Kada je konstatnovano da ponovo taj i taj privredni subjekt krši mjere – tek se onda ide na finansijsku sankciju i ono kažnjavanje. Nevoljno, morat ćemo ubrzati stvari. Prilikom vršenja inspekcijskog nadzora, ako situacija ne bude zadovoljavajuća – inspektor će primjenjivati prekršajnu sankciju uz mogućnost onemogućavanja rada”, poručio je.

Ajdinović je dodao da mu je teško bilo ovo sve kazati, budući da je Federalna uprava za inspekcijske poslove imala dobar odnos sa privrednim subjektima, ali zbog cjelokupne situacije – mora najaviti pooštravanje mjera. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad