Mostar bez dežurne apoteke, problem je – novac

Vijesti 11. aug 202017:00 > 19:00
N1

Građani Mostara odnedavno nemaju dežurne apoteke. Uprkos pandemiji, kada je potreba za zdravstvenom zaštitom veća nego ikad ranije, tri od četiri apoteke koje su dosada opsluživale građane lijekovima u noćnim satima odlučile su prekinuti tu praksu. Problem je - novac. A bolest i potreba za lijekom često ne gledaju na sat.

Posljednji put u Mostaru je dežurna apoteka radila 31. jula. Od početka augusta, radno vrijeme je najdalje do ponoći.

VEZANE VIJESTI

Može li grad bez dežurne apoteke – upitali smo Mostarce.

“Ma ni govora, baš sam iznenađen da nema dežurne apoteke”, kaže nam jedan građanin.

Drugi je mišljenja da Mostar nema ništa što je u službi građana.

“Ima još sto stvari pored apoteke što nema”, rekao je

Na iznenađenje mnogim, ovakvu odluku donijeli su rukovodioci mostarskih apoteka – samoinicijativno.

“Problem je u sufinansiranju, jer mi sami ne možemo do pokriti jer su to puno veći troškovi u vrijeme dežurstava, a oni se oglušuju, neće da nam pomognu. U toku tih pregovora sa ministarstvom, zavodom i gradom Mostarom počele su neke od apoteka da odustaju”, ističeNormela Vuletić iz farmaceutske komore HNK.

Jedina apoteka koja nije izašla iz smjene noćnih dežura je Mopfarm, no kako tvrde, sami ne mogu dežurati cijelu godinu, a posebno jer je riječ o privatnoj apoteci.

“Mi smo u sedmom mjesecu kad nas je slijedovalo, to je bio naš mjesec kad je naše vrijeme za dežure, radili smo, bili smo dostupni našim pacijentima građanima, bez obzira na sve što se dešavalo, regularno smo radili i ispunjavali svoje obaveze”, rekao je Eldar Tursunović, magistar farmacije u apoteci Mopharm.

U apotekama koje su odustale od noćnih dežurstava kažu, tokom noći i nema mnogo posla.

“Pa obično, što se tiče mog nekog iskustva, bude do 2 posla, onda bude period miran i opet posla oko 5 i 6“, naveo je Tursunović.

Pitali smo u ministarstvu zdravstva – zašto Mostar nema dežurnu apoteku? Odgovor je:

“Mi ne znamo da nema, a šefica je na godišnjem odmoru”.

U procesu povlačenja iz noćnih dežurstava, u koji su se i sami nekoć prijavili – očigledno rukovodioci mostarskih apoteka, od kojih je jedna i gradska, nisu razmišljali o tome da bolest i potreba za lijekom često ne gleda na sat.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad