Pjesma papi će pokazati svijetu šta djeca Srebrenice mogu

Vijesti 04. jun 201512:50 > 12:57
N1

Djeca iz Srebrenice, njih 140, će svojom pjesmom "Love People", koju će izvesti pred papom Franjom, poslati poruku mira, prijateljstva, zajedništva tokom njegove posjete Sarajevu, u subotu, 6. juna 2015. godine, u prostorijama Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih "Ivan Pavao II".

Pjesma “Love People” je nastala prošle godine, kao odgovor na katastrofalne poplave koje su zadesile zemlje u regionu. Na inicijativu same djece, napisana je, snimljena i objavljena pjesma, i prikupila je dovoljno sredstava za obnovu muzičkih škola u nastradalim područjima.

Pjesmu su čuli organizatori papinog dolaska u Sarajevo, koji su u njoj prepoznali poruke mira, ljubavi i prijateljstva, nakon čega su odlučili da uključe nastup hora “Superar” u službeni dio programa papine posjete, objašnjava Ismar Porić, koordinator Superar.

“Moram reći da stvarno zvuči nevjerovatno da djeca različitih nacionalnosti pjevaju pred vrhovnim katoličkim poglavarom. Djeca su jako uzbuđena i vježbamo svakog dana. Želimo pokazati svijetu šta srebrenička djeca mogu uraditi, kao i da ovdje postoje mnoge pozitivne stvari”, dodaje Porić.

Superar iz Srebrenice je europski pokret zahvaljujući kojem djeca uče o važnosti i ljepoti zajedničkog muziciranja i stvaranja. Multietnički pokret pomirenja, prijateljstva i tolerancije sudionicima ovoga zbora pruža podršku i slobodnom razvijanju i muzičkom izražavanju.

Superar Bosnia je osnovan 2012. godine, uz pomoć “Farmeri pomažu farmerima” (Bauern helfen Bauern), i dio je Superar inicijative, koja trenutno postoji u Austriji, Bosni i Hercegovini, Lihtenštajnu, Rumuniji, Republici Slovačkoj, i Švicarskoj.