CIK BiH donio instrukciju: Kako će izgledati izborni dan?

Vijesti 15. aug 202016:47 > 16:54
N1

U Centralnoj izbornoj komisiji ističu - užurbano se radi. Radili su i danas na prijemu kandidatskih listi za lokalnih izbore 15. novembra. Rok za podnošenje listi ističe u ponedjeljak u 16 sati. Radiće se i na eventualnom prilagođavanju instrukcija o postupanju ove institucije, ali i odgovornih za provođenje izbora u uslovima epidemije koronavirusa. Kako će izgledati izborni dan?

Na izbore sa maskama – uz distancu i strpljenje. Korona je promijenila sve pa ni izborni, kao ni školski dani neće biti isti. Hoće li Bosanci i Hercegovci 15. novembra i 20. decembra glasati jedan ili više dana i uz kakve mjere još uvijek je enigma. Sve zavisiti od broja oboljelih i preporuka, a do izbornog dana ima vremena, kažu u Komisiji nakon što je odbacivanjem žalbe otkočen početak procesa za štampanje glasačkih listića.

“Imali smo izborni proces sa preponama, ali se čini da smo najveći dio prepona preskočili. Imamo redovite izborne aktivnosti i u Središnjem izbornom povjerenstvu je vrlo živo. Imali smo otežavajući okolnosti, ali veći dio smo riješili. U toku je proces podnošenja kandidacijskih listi i proces prijave za birače koji glasaju izvan Bosne i Hercegovine. Oba procesa su obimna. Srećom, imamo i proračun, a uposlili smo dodatno osoblje”, rekao je predsjednik CIK-a Željko Bakalar.

Centralna izborna komisija sačinila je instrukciju za izborni dan. Opisana su zaduženja biračkih odbora i građana. Provjetravanje prostorija prije i tokom izbornog dana, dezinfekcija, rukavice, maska, distanca. Građani bez maski biće upozoreni, a mjeriće se i tjelesna temperatura. No, još je neizvjesno hoće li ovo biti jedina ili tek jedna u nizu instrukcija. Infektolog Jurica Arapović za N1 kaže da izborni dan ne može ni zamisliti.

“Početkom trećeg mjeseca održali su se izbori u Iranu i nakon toga je praktično doživio svojevrsni debakl kada je u pitanju infekcija. Slično se događalo i u susjednim državama – Makedoniji, Srbiji, može se reći i u Hrvatskoj. Nije zima za organizaciju tako nečega, ali će o tome odlučiti nadležene službe. Kao pojedinac sigurno o tome neću odlučivati, ali de facto ako se bude pitala struka mi ćemo biti vrlo koncizni i uniformni”, rekao je Arapović.

“Izbori se moraju održati. Možda se mogu održavati jedan i dva ili tri dana. Možda je i to jedna od ideja – da se razvodni dolazak na biračka mjesta, a rizik uvijek postoji. Rizik postoji svaki dan – i na ulici, u kafani, u autobusu, vozu, na radnom mjestu…”, rekao je Harun Drljević, predsjednik Ljekarske komore Federacije BiH.

Treba se pripremati sa dobrim uvjerenjem da će se izbori održati, stava je bivši član Komisije Vehid Šehić.

“Ne može niko osim Centralne izborne komisije donositi odluku. Mogu biti preporuke koje bi u principu po mom mišljenju trebalo poštivati – i to isključivo od kriznih štabova koji se bave zaštitom zdravlja, a ne nekih kriznih štabova civilne zaštite koji krše zakone. To je nešto dugoročno, niko na na svijetu ne može predvidjeti šta će se desiti – ni najveći stručnjaci”, rekao je Šehić.

U mjesecima koji slijede konačnu dilemu o tome kako treba izgledati izborni dan riješiće struka, krizni štabovi ministarstva zdravstva i Centralna izborna komisija. Do izbornog dana tačno je tri mjeseca.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad