Zubić: Nemamo sistema koji će urediti obrazovanje, ovisimo o volji pojedinaca

Vijesti 16. aug 202014:59 > 15:07
N1

Profesor geografije Vedran Zubić jedan je od dobitnika nagrade "Heroji 2020" zbog svog doprinosa tokom pandemije. Gostujući u Novom danu kazao je kako trenutna situacija drugačija i da se užurbano moramo naviknuti. Istakao je kako nemamo sistema koji bi uredio i segment obrazovanja jer pola mjeseca je do početka školske godine, a ni nastavnici ni učenici ne znaju kako će se nastava odvijati.

“Kada nemamo klasičnu nastavu dovoljno je da je stanje “nenormalno”. Nastava je u najgorem stanju 1990-ih bila, a eto sada kada je neko malo drugačiej ratno stanje nam klasične nastave i to čćemo i mi prosvjetari a posebno učenici ‘iskihati’ u narednom periodu i vjerovatno će ostati ogromne rupe jer obrazovanje nije bilo kako treba”, rekao je u Zubić u Novom danu.

Komentirajući sliku japanskih učenika koji sjede ograđeni boksovima i s propelerima na glavi kako bi držali distancu, kazao je kako je i to bolji način od ovog gdje nemaju nikakvu komunikaciju s učenicima.

“Ko smo mi kada kasnimo za Japanom 200 godina u svemu i komentiramo kako oni to rade. Imam osjećaj da smo još pod feudalizmom, ko smo mi da ih komentiramo”, rekao je Zubić.

Istakao je kako korona ne može bizi kriva za sve negativnosti koje imamo u sistemu jer smo i ranije imali probleme kao što je put pacijenta jer se na preglede čekalo i po godinu dana, pa tako i u obrazovanju.

“Socijalizaciju smo propustili davno. Već imate unazad 5-10 godina da četiri učenika sjede i međusobno tipkaju preko društvenih mreža, imate situacije u kojoj momak ne prilazi curi već lajka sliku na Instagramu. Nismo ostali bez socijalizacije jer je došla korona. Nemate predložene ciljeve, stategije. Mi generalno doživljavamo školstvo kao veliki trošak budžeta i prije će nam kafane raditi jer su privreda i odnosi priode, a školstvo trošak. Nije nas korona desocijalizirala, to je bilo i prije. Iskvarili smo svoj jezik, pogledajte samo angleštinu i skraćenice koje djeca koriste na mrežama, ne bih okrivio koronu. Ostavit će i ona tragove, imat ćete više PTSP-a kod omladine, o tome se ne raspravlja. Mi raspravljamo o početku školske godine 1.9. Turska vodi energetsku politku za naredno stoljeće, a kod nas je politika vizija do 48 sati”, rekao je Zubić.

Kazao je kako su dva mjeseca prošla od kraja školske godine i da ništa nije urađeno već ovise od volje, želje i milosti pojedinca.

“Ja želim sistem koji je prije 15 dana trebao izaći i reći ‘bit će škola, počet će 1.9. ali nastava 1.10.’ i učenici će kroz online elemenat proći obuku kako da rade, nekim profesorima koji su pred penziju omogućiti da odu kako ne bi prolazili taj proces informatizacije. Pozivam nastavnike da poput mene snime lekcije kako bi imali za prvo vrijeme. Pa 1.10. kada uđu u učionice probati u malim grupama i do 7.10 znati na čemu smo. Nema ocjenjivanje, nego će pisati da je učenik odslušao polugodište osim kod učenika završnih razreda možemo oraganizirati neke ispite. To sve treba reagirati zakonski. Kod nas nema tih reakcija. Neće niko da donese odluku. Odluku ne donosi nastavnik, direktor niti ministar, već epidemiolog”, rekao je.

Pitao je kakva je razlika kada djeca izalze po parkovim i kafićima i da idu u školu.

“Sistem je takav da radi ko šta hoće jer niko ne želi preuzeti odgovornost. Ovdje je samo bitno da se izdrži do izbora, budžet će se produžiti. Mi čekamo kolektivni ugovor koji ističe za mjesec i radit ćemo nezakonito. Šta će ti ljudi? Ili zašto bih to radio, meni je plata ista, jedva izađem 550-600 eura, izložio svoju porodicu bolestima snimajući. Radi mojih riječi u medijima sam kažnjen. Ne možete ako ne nagradite kvalitetan kadar, ako ga šikanirate godinama, onda očekivati nešto. Obrazovanje će biti u mnogo većem problemu jer ove godine na nastavnim smjerovima PMF-u se niko nije prijavio za nastavnika. Zašto? Jer niko ne želi, bolje biti savjetnik pomoćnika načelnika za žardinjere pri općini nego nastavnik. Svi će vas maltretirati za male pare”, kazao je.

Poručio je kako više nema “guranja stavi pod tepih” i da niko više neće rizokovati sebe bez zaštite sistema.

“Njima ne treba obrazovan kadar. Mi obrazujemo kadar za njemačko tržište rada. Angela Merkel nama treba dići spomenik ovdje. Tražim da mi se kaže kako da radim. Ovo što mi koristimo Google platforme dobili smo džaba od Amerikanaca, ne dao Bog da nam neko kaže da moramo šta platiti. A oni se bave ‘pametnim tablama’, a nemamo dovoljno krede ni papira, nije ovo CSI Miami”, rekao je Zubić.

Zubić je i dobitnik nagrade “Heroji 2020” koju je inicirala neformlana grupa mladih za doprinos u borbi protiv pandemije.

“Velika je to nagrada jer je od ljudi. Preko 22.000 ljudi je prepoznalo to što radim i dodijelili priznanje. Zahvaljujem se jer znam da nisu potekle iz političkih centara. Ali ta nagrada neće znati ništa kada se budu formirale komisije, u njima neće biti mena poput Vedrana Zubića i drugih koji su dobili tu nagradu”, zaključio je Zubić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad