Košarac: Prioritet zaštita domaće proizvodnje

Vijesti 17. aug 202014:43 > 14:45
Anadolija

Za mene je prioritet zaštita domaće proizvodnje. To je i program rada ovog Savjeta ministara BiH, rekao je Staša Košarac, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH nakon sastanka u Sarajevu sa predstavnicima najvećih domaćih kompanija koje se bave uvozom svježeg i rashlađenog mesa radi definisanja koraka koji će pomoći domaćim proizvođačima, s akcentom na otkup viškova na tržištu.

“Smatram da je vrlo važno razumjeti ljude koji se bave primarnom proizvodnjom i prerađivačkim kapacitetima i nastaviti sa podrškom. Činjenica je da je COVID ostavio posljedica. Činjenica je da naši primarni poljoprivredni proizvođači imaju problem. Obaveza je bila da integrišemo prerađivačke kapacitete, klaoničare u BiH sa našim viškoim koji će i da ostati, i to je bila današnja tema statanka. Zamolio sam prerađivače, klaoničare u BiH koji otkupulju i koju uvoze svježe i rashlađeno meso da prestanu 30 dana da uvoze svježe i rashlađeno meso i svoje kapacitete usmjere na otkup domaće poljoprivredne proizvodnje. Uvjeren sam da će to uraditi u narednih 30 dana. Na taj način ćemo smanjiti višokove naše proizvodnje u BiH i omogućiti daljni razvoj kapaciteta prerađivačke djelatnosti u BiH i omogućiti tješnjiju saradnju između te dvije komponente, primarnih poljoprivrednih proizvođača i prerađivača jer smatram da je to jedini oblik zaštite domaće proizvodnje”, kazao je Košarac novinarima.

Istakao je također, kako se očekuje da će BiH u narednih sedam dana nastaviti svoj trgovinski promet s Turskom.

“Mi očekujemo da ćemo u narednih sedam dana nastaviti svoj trgovinski promet s Turskom i to će uticati na smanjenje viškova proizvodnje tovne junadi u BiH i naravno ostaje naša dugoročna mjera, prije svega otvaranje nekih novih tržišta kao što je tržište EU. Razgovarao sam više puta sa šefom Delegacije EU u BiH i specijalnim predstavnikom EU u BiH ambasadorom Johannom Sattlerom o toj temi. Dobio sam uvjerenje da onda kada dostavimo adekvatno popunjen upitnik da će se to razmatrati. Vjerujem da ćemo biti uspješni u svemu tome. Raduje me činjenica da prerađivački kapaciteti razumiju i da su spremni i da su već neki odmah dogovorili i smatram da nećemo imati potrebu za uvođenjem nekih dodatnih mjera. Treba reći da su zemlje u okruženju dodnijeli već neke mjere u vezi sa administrativnim izdavanjem rješenja koji mogu biti prolongirani neki određeni period kada je u pitanju uvoz svježeg i rashlađenog mesa. Mi nećemo ovaj put uvoditi takvu mjeru ali nećemo isključiti mogućnost ukoliko se ne bude postupalo u skladu s dogovorom”, kazao je Košarac.

Napomenuo je kako je razgovarano i mogućnosti uvođenja nekih finansijskih obaveza na uvoz svježeg i rashlađenog mesa ukoliko bude potrebe.

“Razgovarali smo o tome da ukoliko ne bude efekata ovih dogovora, ja mislim da bi ih trebalo biti, da razmišljamo o uvođenju nekih finansijskih dodatnih obaveza na uvoz svježeg i rashlađenog mesa čime bi smo ostavili mogućnost da se razvijaju primarna proizvodnja i naši prerađivački kapaciteti na temelju ugovora koji je potpisan sa našim poljoprivrednim primarnim proizvođačima u Federaciji i u RS-u”, rekao je Košarac.

Naglasio je kako će narednih dana održati sastanak sa ključnim i velikim trgovačkim centrima u RS-u i Federaciji.

“Cijenimo da je neophodno da domaća proizvodnja bude jasno zastupljena u procentu blizu 50 posto. To bi bio jedan stimulans primarnoj proizvodnji i prerađivačkim kapacitetima u RS-u i Federaciji”, poručio je Košarac.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad