Gordan Grlić Radman: HDZ se uspio nametnuti kao mirotvorac u BiH

Vijesti 18. aug 202012:44 > 12:54
N1

Gordan Grlić Radman, ministar vanjskih i evropskih poslova Hrvatske i član Središnjeg odbora HDZ Hrvatske, u Mostaru je čestitao na 30. godišnjici od osnivanja HDZ BiH, te je rekao kako je Hrvatska i Vlada te zemlje zagovarač evropskog puta BiH i zaštite Hrvata u BiH.

“30 godina u nejednostavnim vremenima. Slušajući kronologiju i retrospektivu rada, kroz koje Scile i Haribde je prolazio HDZ – ovo je važna obljetnica. Važna, vodeća i stožerna stranka u BiH kada je u pitanju položaj hrvatskog naroda”, rekao je.

Istakao je kako je od početka HDZ glasala za suverenu Bosnu i Hercegovinu i kako je prolazila kroz “teške situacije rata i domovinskog rata”.

VEZANE VIJESTI

“Uspjela se nametnuti kao mirotvorac i pridonijela je potpisivanju Dejtona. Hrvatski narod je konstitutivan narod i podržava jednakopravnost na svim razinama. Hrvatski narod u BiH, kao najmalobrojniji narod, zaslužuje promjene Izbornog zakona da ostvari prava koja mu pripadaju”, rekao je.

Ponovio je kako je Hrvatska zagovaratelj evropskog puta BiH i zaštite Hrvata u BiH temeljem Ustava te zemlje.

“Hrvatska vlada i HDZ vlada će biti snažni partneri prema europskim vrijednostima, koje su proklamovane u HDZ-u koji zagovara europski put. Pomoći ćemo našim iskustvom i ekspertizom”, izjavio je Grlić Radman u Mostaru.

Zaključio je kako je Hrvatska na Samitu zemalja Zapadnog Balkana podržala BiH kao jednu kompleksnu državu, koja shodno svojoj geopolitici i historiji tako treba biti poštovana.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad