Koliko svakodnevna priča o koroni utiče na naše mentalno zravlje

Vijesti 18. aug 202017:55 > 19:03
Ilustracija

U posljednja 24 sata u Bosni i Hercegovini zabilježeno je novih 240 slučajeva korona virusom. Preminulo je osam osoba. U Federaciji BiH novih je 169 slučajeva, u Republici Srpskoj 71. Sa jedne strane ohrabruje činjenica velikog broja oporavljenih, sa druge zabrinjava to što u ovom periodu uglavnom oboljevaju osobe srednje i mlađe životne dobi koji se smatraju ključnim prenosiocima virusa. U međuvremenu građani trpe i ogromni psihološki pritisak.

“Raste broj zaraženih”.
“Još jedan pacijent preminuo”.
“U Podhrastovima 49 pacijenata”.
“Teško stanje 30-godišnjaka zaraženog koronom”.
“Na UKC RS preminuo 65 godišnjak”.
“U posljednja 24 sata 345 novozaraženih”.
“Rekordan broj zaraženih u BiH”.
“BiH najgora po broju zaraženih koronom”.

Ovo su samo neke od vijesti koje slušamo proteklih nekoliko dana i kojima je izloženo naše psihofizičko zdravlje.

N1: Kako ste ?

“Šta ću, nije ko ranije, ali eto dobro je”.

N1: Ovo vrijeme ne utiče na vas?

“Ne puno, izlazimo s maskama, imamo svoje kućne ljubimce, družimo se, sjedimo”.

N1: Psihološki pritisak ?

“Pa šta ja znam, ovi mlađi kažu da je to bezveze, a ja se Boga mi pazim, šta ću”.

Ipak tek rijetki se odlučuju zatražiti i stručnu pomoć

“Znam sa svojim kolegama psiholozima, psihoterapeutima, mi tako teško posežemo za tim da kažemo : “Želim da razgovaram, treba mi pomoć”. Zaista mislim da je potrebne velike nacionalne kampanje koje će osvjestiti ljude da krenu i potraže psihološku pomoć”, smatra Amra Pandžo, mirovna aktivistica.

Novi podaci ponovo su alarmanti za cijelu zemlju. Epidemiološka situacija nepovoljna, mortalitet sve izraženiji i kod osoba mlađe životne dobi.

“Mortalitetna statistika u ovom momentu govori u prilog tome da imamo mlađu životnu dob umrlih u odnosu na period sa početka epidemije”, kaže Jela Aćimović,epidemiologinja.

“Ohrabrujući su podaci da građani starije životne dobi trenutno u ovom valu epidemije nisu pozitivni u većem broju”, dodaje direktorica Doma zdravlja Banjaluka, Nevena Todorović.

Teže i lakše slučajeve bilježe i u Foči. U Univerzitetskoj bolnici ističu od lokalnih domova zdravlja do bolnice put pacijenta prilično dobro funkcioniše

“U toj saradnji je napravljena jedna mreža, sa našom radiološkom službom, sa našim pulmolozima, sa ljekarima porodične medicine, naravno mi smo tu posljednja karika”, ističe Dijana Divčić Lučić, specijalistica infektologije.

U Federaciji BiH najteže je u Sarajevu gdje se bilježi i najveći broj novozaraženih, a u Republici Srpskoj u Banjaluci čiji predstavnici gradske vlasti poručuju: Banjaluka se ne može smatrati visoko rizičnom zajednicom.

“Naša ocjena je da ovu fazu možemo da kontrolišemo sa postojećim mjerama i da ustvari u ovom momentu se pripremamo za septembar, početak školske godine i nove izazove koje nam donosi jesen”, otkriva Igor Radojičić, gradonačlenik Banjaluke.

Izazovna jesen definitivno će i biti – korona, izbori, a možda i protesti tek su neki od njih.

“Meni se ovo ne sviđa, ja bih volio da mi izađemo na proteste, protiv građana, ne protiv vlasti. Vlast je došla na vlast s potpisima našim, nije s puškama. Tako protiv vlasti nemam ništa, protiv nas imam – protiv građana”, kaže jedan Sarajlija.

Ko je za, a ko protiv, i kakva je volja građana odlučivat će se u novembru, do tada a i poslije toga do efikasne i provjerene vakcine, jedini mogući spas od širenja zaraze su samodisciplina i poštivanje mjera nadležnih. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad