Huskić za N1: Oni izvlače koristi i iz vanredne situacije

Vijesti 19. aug 202008:18 > 08:22
N1

Analitičar Adnan Huskić kazao je za N1 da, premda će izbori biti održani u novembru ove godine, kampanja u Bosni i Hercegovini traje konstantno naglasivši da je vlast dokazala da se korist može izvući čak i iz teških društvenih pojava kao što je pandemija korona virusa.

Profesor Huskić u razgovoru s Merimom Prguda ocijenio je da su građani Bosne i Hercegovine u dobroj mjeri krivi za ambijent u kojem žive.

”Mislim da smo mi bez obzira na vanredne okolnosti bili u kontinuiranoj političkoj kampanji tako da se ništa suštinski nije promijenilo. Pitanja kampanja, izbora i rezultata dominiraju javnim prostorom i sve je podređeno izbornom procesu. To je jedna od stvari koje su datost u BiH. Ova je godina izborna i samim tim je ona barem što se tiče načina na koji političke stranke djeluju pa i onog što se naziva funkcionerska kampanja – radi se kontinuirana politička kampanja”, rekao je gost N1.

”Ništa nije novo osim tog elementa pandemije i koji u svakom slučaju dodaje neki svoj štih cijeloj ovoj priči. Vlast je pokazala da ne postoji situacija iz koje se ne treba na neki način izvući korist. To su pokazali čak i u ovoj situaciji u kojoj prolazimo kroz duboku krizu egzistencijalnog karaktera. Ovakvu situaciju smo, ovakav ambijent, smo nažalost mi stvorili. Ako vi naprosto ne možete očekivati da će birači na bilo koji način ispoljiti neku vrstu kritike koju će politički akteri shvatiti ozibljno, ne možemo očekivati da se politički akteri ponašaju kako se ponašaju sada”, poručio je Huskić.

On je komentarisao poteze Centralne izborne komisije i izbor novih članova CIK-a kao i ostale aktuelne teme.

Pogledajte video kompletnog razgovora.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad