Ministarstvo: Prosječna plaća u RS-u ponovo veća nego u Federaciji

Vijesti 19. aug 202010:47 > 10:53
N1

Prosječna neto plata u Republici Srpskoj već je tri mjeseca zaredom veća nego u Federaciji BiH, a na ovaj rezultat je, između ostalog, uticala primjena Zakona o podsticajima u privredi Republike Srpske, rekli su u Ministarstvu privrede i preduzetništva Republike Srpske.

Iz ovog ministarstva navode da je prosječna neto plata u RS-u u aprilu iznosila 945 KM, u maju 950 KM, a u junu 958 KM, dok su u FBiH u ovim mjesecima isplaćene prosječne neto plate od 940 KM, 935 KM odnosno 953 KM.

Ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslav Petričević ranije je rekao da je u Republici Srpskoj nastavljen trend rasta prosječne plate, dodavši da su u momentima kada se svi suočavaju sa brojnim izazovima u privredi na koje utiču posljedice izazvane pojavom virusa korona ovakve vijesti dobrodošle jer govore da je, između ostalog, primjena Zakona o podsticajima u privredi Republike Srpske uticala na ovaj rezultat.

“Zahvaljujući ovom zakonu ukupno 429 privrednih subjekata ostvarilo je pravo na podsticaj za 12.112 radnika, kojima je u prosjeku uvećana neto plata za 100 KM”, rekao je Petričević.

On je još jednom pozvao privrednike da iskoriste mogućnosti ovog zakona, apliciraju na ime povećanja plata radnika u svojim privrednim društvima.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad