Poziv Edite Đapo i Jedina svijetla tačka turističke sezone u BiH

Vijesti 20. aug 202018:07 > 18:18
N1

Ministrica turizma Federacije BiH, Edita Đapo, pozvala je Vijeće ministara da otvori granicu za državljane Turske i državljane istočnih zemalja. Od Agencije za bankarstvo FBiH zatražila je godinu dana moratorijuma za hotelijere. Turistički radnici kažu - ova situacija je pogubna, podaci su strašni.

Prije pandemije, Bosnu i Hercegovinu su turisti pronalazili i otkrivali kao neki skriveni biser u školjki koja ljubomorno “čuva” svoje ljepote i šumove, i često im je bilo nejasno kako za neke predjele nisu ranije čuli, kako na sva zvona ne pričamo o svemu što imamo… i još nejasnije im je znalo biti kako su mnogi, kojima je sva ta ljepota tu na dohvat ruke, toliko ravnodušni i nesvjesni bogatstva koje im je dato, te mnoge od tih svojih prirodnih dragulja nikada ni okom ni dlanom nisu dotakli.

Sada smo ostali i bez tih istraživača koji su nas pronalazili i vraćali se, ne zato jer smo naučili dovoljno o marketingu i samopromociji nego zato što ih je sve što su vidjeli, čuli i osjetili zvalo da se vrate. Korona – svjetski putnik koji je odlučio da istovremeno boravi u svim zemljama, stavio nam je maske i zagospodario predjelima.

“Jedva čekam da ponovo vidim Bosnu i Hercegovinu. Prošle godine sam bio tamo na moru. Svidjeli su mi se ljudi, kultura. Ove godine ću pokušati da dođem u Sarajevo, bilo bi mi drago da vidim taj grad, da saznam više o istoriji… ali vidjećemo šta će biti zbog korone i situacije koja nalaže da na globalnom nivou brinemo jedni o drugima žrtvujući ponekad putovanja”, rekao je Alexandru Lungu iz Njemačke.

Iz ministarstva turizma FBIH upućen je apel Vijeću ministara da otvori granice, jer previše toga će biti žrtvovano zatvorenošću.

“Pozivam Vijeće ministara da još jednom razmotri svoju odluku i otvori granice, kako za građane Turske tako i za građane iz Istočnih zemalja. Ukoliko ne može bez bilo kakvih birokratskih prepreka neka onda uvedu negativan COVID test i neka omoguće svima, jer građani Turske imaju velike investicije ovdje u BiH, ne radi se samo o turistima nego i o poslovnim ljudima. S druge strane iako smo imali dobru sezonu u Neumu zahvaljujući građanima iz Srbije i bh. građanima koji su ljetovali tamo, s druge strane unutrašnjost zemlje, Sarajevo, Zenica, Bihać, Mostar, Međugorje, osjetili su taj nedostatak turista i stoga mislim da Vijeće ministaraq treba konačno otvoriti granice”, poručila je Edita Đapo.

Upućen je zahtjev Agenciji za bankarstvo da uvede moratorij na otplatu kredita za hotelijere jer oni su ove godine su najpogođeniji. Nema turista a ušli su mnogi u velike investicije i rate za kredite pristižu.

“Gospodin Mahmutić je dao čvrsto obećanje i rekao da shvata tu situaciju i nadam se da će ovih dana biti razmotren zahtjev da hotelijerima daju godinu dana moratorijuma”, navela je Đapo.

Razlika između ove godine i prošle, jezikom turizma govoreći, mjeri se hiljadama noćenja i u julskom smo minusu za 78.725 gosta samo u Kantonu Sarajevo.

“Turistička privreda trpi jako negativne posljedice u sveukupnom poslovanju. Statistički podaci kojima raspolaže turistička zajednica KS su strašni ako mogu tako da upotrijebim taj izraz. Između ostalog u julu 2020. godine broj dolazaka turista iznosi 5.080 i bilježi pad od 93. 9% ili 7.8725 turista manje nego u istom mjesecu prethodne godine. Broj stranih turista iznosi u julu 1.735 i manji je za 97.8 posto ili 76.092 turista u odnosu na isti mjesec prethodne godine. Broj dolazaka domaćih turista iznosi 3.345 i manji je za 44 posto ili za 2.633 manje u odnosu n isti mjesec prethodne godine. U oblasti noćenja cifre su teške neumoljive i govore o jednoj vrlo teškoj situaciji u oblasti turizma, ugostiteljstva, osiguranja noćenja. u julu 2020 godine mi smo imali stranih noćenja 4.975 i 5.595 domaćih što je ukupno 10.574 u julu 2020. godine a u julu 2019. 202 235 noćenja”, naveo je Mufik Muslić iz Turističke zajednice Kantona Sarajevo.

I u Mostaru se ostvaruje tek 10% do 20% prošlogodišnjeg prometa.

“Mi smo svjesni pogubnosti ove situacije, ali eto da to ne izgleda sve crno mada situacija je takva kakva jeste. Predsezona je skoro 100 posto propala nešto je tu bilo, Nešto smo se nadali sa početkom prave sezone sa poboljšanjem mjera ali one nisu uslijedile. Posjeta u 6. i u 7. mjesecu od strane turista iz zapadnih zemalja, Turske ili dalekoistočnih zemalja se nije desila zbog zabrane putovaja i loše epidemiološke situacije u njihovim zemljama”, rekao je Ramiz Bašić iz Mostara.

Jedina svijetla tačka ove turističke sezone je Neum gdje su kapaciteti 90% popunjeni. Turistički djelatnici navode da su svojim aktivnostima okrenuti trenutno prema domaćem turizmu, domaćim turistima.

Upravo smo se vratili iz Srbije, navode iz TZ KS.

Okrenuli smo se, kažu, prema regiji, prema našim susjedima, dogovaramo, pregovaramo, imamo konkretne projekte, možemo jedni drugima pomoći. Ponekad je potrebno da situacija nametne svojevrsnu zabranu rukovanja, da bi se oni najbliži sjetili da jedni drugima pruže ruku, upute svoje na ljepote komšija i dočekaju u svojim ljepotama upućene najbliže komšije – dok čekaju otvaranje granica sa Turskom i Bliskim i Dalekim istokom.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad