Traži se hitno otvaranje granica BiH za građane Turske, SAD i zemalja istoka

Vijesti 21. aug 202014:36 > 14:37
N1

Već na narednoj sjednici Vlade Federacije BiH federalna ministrica okoliša i turizma dr. Edita Đapo uputit će zahtjev da se Federalna vlada zvanično obrati Vijeću ministara BiH i zatraži hitno otvaranje granice za ulazak građana Turske, SAD i zemalja istoka u BiH.

Iako već duže vrijeme ministrica Đapo od Vijeća ministara BiH traži da donese odluku o otvaranju granice za građane Turske, SAD i zemalja istoka, to se bez ikakvog objašnjenja još nije desilo.

“S druge strane, Turska kao država građanima BiH potpuno je otvorila svoje granice i mogu ulaziti bez ikakvih administrativnih barijera. Također, bitno je istaknuti da Turska ima najmanji broj zaraženih virusom COVID-19 pa je i gledajući statistiku, potpuno nejasno zašto je ta država na crnoj listi BiH. Od Turske možemo naučiti mnogo o tome kako se pomoću skenera kontroliraju turisti na aerodromima prilikom dolaska, pa je gotovo nemoguće da vam dođe zaražena osoba. Onaj ko ima povišenu temperaturu, diskretno ga pozovu i testiraju. To isto možemo raditi i mi na našim aerodromima”, kazala je Đapo.

No, bez obzira i na to, Vijeće ministara BiH treba da nakon otvaranja granice, propiše i uvjete ulaska u BiH u smislu da gosti dostave negativan test na koronavirus ili na neki drugi način.

Vijeće ministara BiH mora prestati s diskriminacijom građana Turske, SAD i istočnih zemalja, jer je u Bosni i Hercegovini mnogo investitora i biznismena s tog područja, posebno u obrazovanju. Također, uspostavljene su direktne aviolinije, a i predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan od naših vlasti tražio da se otvore granice BiH za državljane Turske.

“Turistička sezona spašena je u Neumu, našem jedinom gradu na moru, zahvaljujući domaćim gostima. Ali, to nije slučaj u ostalim dijelovima BiH koji dominantno žive od turizma, Sarajevo, Mostar Jajce, Bihać, Travnik… Ti gradovi su pusti, kada su u pitanju turisti, pa bi dolazak gostiju sa istoka značajno spasio sezonu. Ugostitelji neće moći finansijski izdržati ovu godinu, ako granice ne budu otvorene”, naglasila je Đapo.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad